U trendu

Ambasador Bocan-Harčenko: Neće biti sukoba van granica Ukrajine

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se rat u Ukrajini neće proširiti van granica te zemlje.

Bocan-Harčenko je agenciji Beta kazao da su ruski ciljevi definisani 24. februara prošle godine, i tiču se isključivo zaštite ruskog naroda na području Donbasa.

„Zapadna propaganda najavljuje širenje rata van granica Ukrajine, što se sigurno neće desiti. Rusija je morala da sprovede specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini zbog višegodišnjih bezuspešnih pokušaja da se ispoštuju Minski ugovori i neprihvatanja Zapada da se dogovori međunarodna i evropska bezbednost. U takvim uslovima Rusija i predsednik Vladimir Putin su imali samo jedno rešenje, a to je specijalna vojna operacija“, rekao je ambasador.

Dodao je da su, nakon referenduma, Donjecka i Luganska narodne republike, Hersonska i Zaporoška oblasti postali deo Rusije, a da je jedini cilj Rusije denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine kako bi se zauvek otklonila pretnja za bezbednost Ruske Federacije.

„Ne postoji nikakav plan da se rat proširi izvan Ukrajine“, naglasio je Bocan-Harčenko.

Na pitanje kako će Rusija reagovati na sve veću vojnu podršku Zapada Ukrajini, Bocan-Harčenko je rekao da SAD i po njihovom naređenju pojedine članice Evropske unije šalju oružje Ukrajini.

„Cilj zajedničkog Zapada je da rat u Ukrajini traje što duže. Njima do Ukrajine uopšte nije stalo, oni su otvoreno poručili da je njihov cilj uništavanje suvereniteta Rusije. Pristup Zapada je da se rat vodi do poslednjeg Ukrajinca. Oružje koje Zapad namerava da pošalje u Ukrajinu neće dramatično promeniti situaciju na terenu“, rekao je ambasador.

Dodao je da će slanje nemačkih tenkova u Ukrajinu biti „moralni izazov“ za Rusiju i ruski narod zbog iskustva iz Drugog svetskog rata.

„I do sada je Zapad slao moderno naoružanje Ukrajini, ali je veliki deo tog oružja uništen“, kazao je Bocan-Harčenko.

Upitan koje su, osim ljudskih žrtava i razaranja, najveće posledice rata u Ukrajini, Bocan-Harčenko je kazao da je neodgovornim delovanjem Zapada poljuljana međunarodna bezbednost i da je od strane Zapada stvorena mogućnost širenja sukoba.

„Zapad je u aprilu prošle godine zabranio Ukrajini da s Rusijom postigne mirovni sporazum koji je već bio u pripremi. Zapadu je cilj da rat traje što duže“, rekao je ambasador.

Bocan-Harčenko je procenio da je od februara 2022. godine u Srbiju došlo oko 160.000 ruskih državljana.

„Najviše naših državljana se nastanilo u Beogradu i Novom Sadu. Rusima nije bilo teško da se prilagode načinu života u Srbiji, zbog sličnog jezika, tradicije, kulture i posebno srpskog gostoprimstva“, istakao je ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.