U trendu

Ambasador Šib: Nemačka pozdravlja dijalog vlasti i opozicije

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je danas da njegova zemlja pozdravlja dijalog izmedju vlasti i opozicije u Srbiji, da, načelno govoreći, bojkot nije dobar i da je za jaku demokratiju potrebna jaka opozicija u parlamentu.

Dijalog je važan proces da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, zbog čega se nada da će se nastaviti, rekao je Šib za TV N1.

„Trenutno pratimo dijalog opozicije i Srpske napredne srtranke. Trenutno je pod znakom pitanja. Načelno, pozdravljamo taj dijalog, radi se o tome da opozicija treba da učestvuje na izborima koji će se održati na proleće. Opozicija je signalizirala da će bojkotovati zato što je smatrala da nisu uspunjeni uslovi za fer izbore. I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke“, rekao je Šib, navedeno je na sajtu N1.

Kako je ambasador rekao, to je važan proces i nada se da će se nastaviti.

Šib je dodao da politička rasprava treba da se održava u parlamentu, a da je za jaku demokratiju u parlamentu potrebna jaka opozicija. Kako ističe, to važi za sve demorkatske sisteme.

„I zato kažemo da bojkot nikada nije dobar. Ali, važno je da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi“, napomenuo je Šib.

On je podseti na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su navedene jasne poruke da „uslovi u parlamentu nisu idealni“ i da ih treba promeniti.

„Postoje preporuke o uslovima koji treba da budu ispunjeni za fer i slobone izbore. Smatram da je to dobra ideja. Nevladina organizacija CRTA je izradila sugestije na osnovu tih preporuka i to treba da bude osnov za nastavak razgovora“, kazao je Šib.

Kada je u pitanju stanje u medijima, kazao je da je stav jasan – sloboda medija je važno postignuće, a u toj oblasti u Srbiji situacija takodje „nije idealna i nešto se mora promeniti“.

„Mogu samo da ukažem na izveštaj Evropske komisije. Medijska strategija, koja još nije usvojena, ta strategija mora da bude primenjena. Činjenica da je izradjena je dobar znak i utoliko smatram da je važno da postoji sloboda medija. Uvek postoje mediji koji su više naklonjeni vlasti ili opoziciji, ali je važno da se orijentišu na odredjenim standardima. A da ne da postoji slika koja je crno-bela, već i da se osvrću na složene teme“, objasnio je Šib.

(Beta)