Ambasador Šib: Nemačka pozdravlja dijalog vlasti i opozicije

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je danas da njegova zemlja pozdravlja dijalog izmedju vlasti i opozicije u Srbiji, da, načelno govoreći, bojkot nije dobar i da je za jaku demokratiju potrebna jaka opozicija u parlamentu.

Dijalog je važan proces da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, zbog čega se nada da će se nastaviti, rekao je Šib za TV N1.

„Trenutno pratimo dijalog opozicije i Srpske napredne srtranke. Trenutno je pod znakom pitanja. Načelno, pozdravljamo taj dijalog, radi se o tome da opozicija treba da učestvuje na izborima koji će se održati na proleće. Opozicija je signalizirala da će bojkotovati zato što je smatrala da nisu uspunjeni uslovi za fer izbore. I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke“, rekao je Šib, navedeno je na sajtu N1.

Kako je ambasador rekao, to je važan proces i nada se da će se nastaviti.

Šib je dodao da politička rasprava treba da se održava u parlamentu, a da je za jaku demokratiju u parlamentu potrebna jaka opozicija. Kako ističe, to važi za sve demorkatske sisteme.

„I zato kažemo da bojkot nikada nije dobar. Ali, važno je da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi“, napomenuo je Šib.

On je podseti na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su navedene jasne poruke da „uslovi u parlamentu nisu idealni“ i da ih treba promeniti.

„Postoje preporuke o uslovima koji treba da budu ispunjeni za fer i slobone izbore. Smatram da je to dobra ideja. Nevladina organizacija CRTA je izradila sugestije na osnovu tih preporuka i to treba da bude osnov za nastavak razgovora“, kazao je Šib.

Kada je u pitanju stanje u medijima, kazao je da je stav jasan – sloboda medija je važno postignuće, a u toj oblasti u Srbiji situacija takodje „nije idealna i nešto se mora promeniti“.

„Mogu samo da ukažem na izveštaj Evropske komisije. Medijska strategija, koja još nije usvojena, ta strategija mora da bude primenjena. Činjenica da je izradjena je dobar znak i utoliko smatram da je važno da postoji sloboda medija. Uvek postoje mediji koji su više naklonjeni vlasti ili opoziciji, ali je važno da se orijentišu na odredjenim standardima. A da ne da postoji slika koja je crno-bela, već i da se osvrću na složene teme“, objasnio je Šib.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    SRBIJA NIKAD U NATO, ## DAĆE BOG ,DA SRBIJA MIRNO UŽIVA! ZAJEDNO SRBIJA I KOSOVO I METOHIJA!## ZAVISIMO OD VELIKIH :SAD,RUSIJA,KINA,.. samo Bog NAS može SAČUVATI, SRBIJI nije kOSOVO I METOHIJA za TRGOVAČKO POGAĐANJE , MORAMO SVI SRBI , IZ CELOG SVETA ,DA STVORIMO KONAČNO JEDNU MONOLITNU DRŽAVU, DUHOVNO I LJUDSKI HOMOGENU ,SAČUVATI TERITORIJALNO , SVE DOBRE LJUDE, DA U MIRU , IZ BOLJEG U BOLJE NAPREDUJEMO DA SVE GRAĐANE SRBIJE DA BOG POMOGNE ,..Pomozi BOŽE! POMOZOI BOŽE SRBIJI! #### „TITOVČIĆI“ KRADU Srbiju, NEK IDU ODAKLE SU DOŠLI ### Zbog nezakonitog bombardovanja SRBIJE od 24.3.1999 do 10.6.1999, DEVETNAEST (19) ZEMALJA NATO UBICA , NA čelu sa SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom, Italijom, Holandijom, Belgijom, Norveškom,Mađarskom, …,Kanadom, …, zahtevamo odštetu D V E S T O MILIJARDI DOLARA,POLOVINA ZA METERIJALNU ŠTETU , DRUGA POLOVINA ZA ŽRTVE, ZDRAVSTVENU ŠTETU KOJA JE NASTALA I OD NEDOZVOLJENIH ŠTETNIH ORUŽJA :MUNICIJA SA RADIOAKTIVNIM PUNJENJEM, NAPALM BOMBI, KASETNIH BOMBI, OD ŠTETNIH MATERIJA OSLOBOĐENIH ZBOG BOMBARDOVANJA IZ HEMIJSKIH FABRIKA i SKLADIŠTA opasnih MATERIJA, ZAGAĐENJA TLA, VAZDUHA , VODA, ŽIVOG SVETA PRE SVEGA LJUDI , BILJAKA I ŽIVOTINJA ZA DUŽI PERIOD, ################################################ NOGO ne PREDSTAVLJA ni mene ni moju porodicu, AKAMOLI SRBIJU, VEČ DRŽAVA SRBIJA ORGANIZOVANA ZA NAUČNU I STRUČNU ARGUMENTACIJU ZAHTEVA ODŠTETE OD NATO, PRED UIJEDINJENIM NACIJAMA I DRUGIM MEĐUNARODNIM INSTITUCIJAMA, U TOM IMA SRBIJA PODRŠKU i RUSIJE i KINE. ### dosta MI JE „TITOVČIĆA“ (kao NOGO) =PARAZITA, ŠTETOČINA, PREVILEGOVANIH, MOLIM „TITOVČIĆE“da ODU, ODAKLE SU I DOŠLI, I IZ „SVOG KRAJA“ SE BORE ZA „SRPSKU STVAR“ U SVOM KRAJU, da ne „KRADU“ DOMAĆINE U SRBIJI =STAROSEDEOCE SRBIJEOD PRE DRUGOG SVETSKOG RATA (pre Tita). POMOZI BOŽE SRBIJI“, POMOZI BOŽE SRBIMA, MA GDE BILI! ####################### SAD bez RUSIJE i KINE NIŠTA neće rešiti !

  2. Anonimni

    TANDARA BROČ

Napišite komentar