U trendu

Američki diplomata: Razgovara se o merama prema kosovskim liderima ako se ukine Specijalni sud

U Ambasadi SAD u Prištini razgovara se o merama koje će biti preduzete prema kosovskim liderima ukoliko se nastavi inicijativa za ukidanje Specijalnog suda, izjavio je za dnevnik Zeri američki konzul Brajan Kortevil (Brian Corteville).

On je izrazio nadu da će lideri Kosova poslušati savete američkog ambasadora na Kosovu Grega Delaviea, pošto bi u suprotnom prva mera bilo neizdavanje viza za kosovske lidere.

Delavi je pre nekoliko dana izjavio da će, ukoliko se nastavi sa inicijativom za ukidanje Specijalnog suda, biti preduzete oštre specifične mere prema poslanicima i političkim liderima koji verbalno ne podržavaju tu inicijativu, ali rade na njenom ostvarivanju.

Američki ambasador nije precizirao o kakvim se merama konkretno radi.

Premijeru Kosova Ramušu Haradinaju nedavno nije odobrena američka viza kako bi učestvovao na svečanosti u Ajovi pa nije prisustvovao Molitvenom doručku, zbog njegovog stava oko Specijalnog suda i sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Američki konzul Kortevil je izjavio da još uvek nisu utvrdjene individualne mere koje će biti preduzete i da se o tome razgovara u ambasadi, a razloge za odbijanje vize Haradinaju nije hteo da komentariše.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar