Američki diplomata: Srbija da izabere između EU i Rusije, ne može oba

Srbija ne može da očekuje da uživa privilegije i odgovornosti članstva u Evropskoj uniji, kada su njena vladavina zakona i transparentnost na nivou Rusije i Kine, ocenio je bivši američki diplomata Tomas Kantrimen za Glas Amerike.

„Beograd mora da odluči da li želi da prihvati standard transparentnosti i vladavine prava Evropske unije ili želi da se prikloni oligarhijskom, nedemokratskom i neslobodnom modelu Putinove Rusije“, izjavio je Kantrimen, bivši američki diplomata i visokopozicionirani član nevladinog Uruženja za kontrolu naoružanja.

Ne možete imati te dve stvari zajedno, podvlači američki analitičar.

„Srbija ne može da očekuje da uživa privilegije i odgovornosti na nivou članstva u Evropskoj uniji, kada su njena vladavina zakona i transparentnost na nivou Rusije i Kine“, smatra bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta.

„Imalo bi smisla da Srbija, kao država bez aspiracija za članstvo u Evropskoj uniji, nastavi stazom koja drži Vašington, Brisel i Moskvu što je moguće više na svojoj strani. Ali sasvim je drugo pitanje ako je reč o aspiracijama Srbije da postane članica Evropske unije“, naveo je Kantrimen.

(Tanjug)

4 komentara
 1. Anonimni

  Srbi nemaju ama baš nikakvu želju da uđu u EU. Imaju potrebu za vladavinom zakona i za demokratijom nezavisno od EU. Treba da se oslobodimo pi.kouste bagre zbog nas a ne zbog ovih belosvetskih bitangi koji pokušavaju da nam kažu šta mi treba da želimo.

 2. REBEKA

  rApsolutno je nepostena ova „igra“ koja se vodi u ime srbije.Treba Srbija,kao i svaka druga demokratski opredeljena drzava,da se jasno i glasno izjasni.Da li zelimo da vodimo spoljnu politiku,na traljama politike koju zagovara SPS, ili zelimo da se uputimo novim stazama u spoljnoj politici,koje nas vode clanstvu u EU i porodici zemalja zapadne demokratije.Ova igra “ izmedju dve vatre“,nece nam doneti dobra.To je apsolutno sigurno.!

 3. Milan

  Tako je slažem se, treba javno saopštiti da nećemo u EU ne treba da zamajavamo više i EU ni USA. Nikada u društvo osvedočenih srpskih neprijatelja!

 4. Anonimni

  Srbija nema aspiracije da udje u EU.

Napišite komentar