U trendu

Američki diplomata: Srbija da izabere između EU i Rusije, ne može oba

Srbija ne može da očekuje da uživa privilegije i odgovornosti članstva u Evropskoj uniji, kada su njena vladavina zakona i transparentnost na nivou Rusije i Kine, ocenio je bivši američki diplomata Tomas Kantrimen za Glas Amerike.

„Beograd mora da odluči da li želi da prihvati standard transparentnosti i vladavine prava Evropske unije ili želi da se prikloni oligarhijskom, nedemokratskom i neslobodnom modelu Putinove Rusije“, izjavio je Kantrimen, bivši američki diplomata i visokopozicionirani član nevladinog Uruženja za kontrolu naoružanja.

Ne možete imati te dve stvari zajedno, podvlači američki analitičar.

„Srbija ne može da očekuje da uživa privilegije i odgovornosti na nivou članstva u Evropskoj uniji, kada su njena vladavina zakona i transparentnost na nivou Rusije i Kine“, smatra bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta.

„Imalo bi smisla da Srbija, kao država bez aspiracija za članstvo u Evropskoj uniji, nastavi stazom koja drži Vašington, Brisel i Moskvu što je moguće više na svojoj strani. Ali sasvim je drugo pitanje ako je reč o aspiracijama Srbije da postane članica Evropske unije“, naveo je Kantrimen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.