U trendu

Analitičar: Rano je za zaključak da su naslovi provladinih medija uvod za sankcije Rusiji

Politički analitičar Dragomir Andjelković ocenio je danas da je suviše rano da bi se izvukao zaključak da su naslovi provladinih medija prethodnih nekoliko dana uvod za uvodjenje sankcija Rusiji jer je takvih stvari, kako je rekao, bilo i u prošlosti.

Pojedini tabloidi koji su godinama iznosili proruske stavove, prethodnih dana su oštro kritikovali izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Medjunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

„Nažalost, u medijskoj sferi često imamo takav pristup i prema Rusiji i prema zapadnim silama. Malo se vodi kampanja protiv jednih, malo protiv drugih, pa se onda vodi afirmativna kampanja na jednu stranu, pa na drugu. Kao što se balansira u diplomatskoj sferi, tako se i mediji često ponašaju na neprimeren način prema bilo kojoj velikoj sili, a time se ništa ne postiže“, rekao je Andjelković za agenciju Beta.

Ocenio je da predsednik Rusije tom izjavom „ni na jedan način nije ugrozio srpske interese“.

„Putin nije rekao da podržava nezavisnost Kosova niti da je prihvata, nego da je Zapad srušio medjunarodno pravo time što je podržao deklaraciju o nezavisnosti lažne države Kosovo. Samim tim Rusija više neće da se drži onog dela medjunarodnog prava koji Zapad ne poštuje. Ništa nije rekao što direktno nas ugrožava, a to se interpretira na pogrešan način“, naveo je Andjelković.

Dodao je da mediji „često interpretiraju političke situacije na svoj način“.

„Od 2014. godine kada je Krim ušao u sastav Rusije do afere sa navodnim ili stvarnim ruskim špijunom, a istih takvih kampanja je bilo i protiv Zapada“, kazao je Andjelković.

Ocenio je i da bi uvodjenje sankcija Rusiji bio loš potez, osim ako se Beograd ne dogovori sa Zapadom oko rešenja za Kosovo i Metohiju i za Republiku Srpsku.

„Kada bismo dobili od Zapada povoljne aranžmane za Republiku Srpsku i za Kosovo, onda bismo mogli da gledamo da li nam se isplati ili ne da se distanciramo od Rusije, jer kad bi sada to uradili, mi bismo sebi ‘pucali u koleno’, jer bi izgubili i rusku podršku za odbranu Kosova i za očuvanje RS u Dejtonskom formatu. To bi dakle bile sankcije Srbiji, a ne Rusiji“, naveo je Andjelković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.