U trendu

Antić: Većina štampanih medija naklonjena jednoj stranci, Pink i Hepi kao ispostave vlasti

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić predstavio je danas iveštaj o stanju slobode medija u Srbiji od 2017. do 2018. godine i ocenio da je za godinu dana došlo do degradacije institucija u zemlji i da je većina štampanih medija naklonjena jednoj stranci i jednom čoveku.

U izveštaju se navodi da su dnevni listovi Alo, Informer i Srpski telegraf „otvoreno naklonjeni režimu i deluju kao bilteni iz vremena totalitarizma“, da Politika i Večernje novosti imaju sličnu sudbinu kao i javni servisi „sa nejasnim vlasništvom i državnim uticajem“ i da su „postale bilten zvaničnih kampanja“.

Kada je reč o dnevnim listovima Blic i Kurir navodi se da su oni nominalno samostalni, ali se u ključnim situacijama „uvek zna na kojoj su strani“, dok se za Danas navodi da je to jedini zvanično i u praksi „opozicioni“ list.

Kada je reč o elektronskim medijima, Antić je rekao da su televizije Pink i Hepi kao „neka vrsta ispostave vladajuće stranke“, a da je na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću predsednik Srbije Aleksandar Vučić više od 100 puta zastupljeniji od vodja opozicije.

On je kazao i da na pojedinim medijima sa nacionalnom pokrivenošću opozicija u Srbiji dobija „gulenističke obrise kao u Turskoj“.

Antić je rekao i da „ni u Crnoj Gori ne dolazi do tolike zloupotrebe privatnih medija“ kao u Srbiji.

U izveštaju su iznete i preporuke u kojima se kaže da je neophodna dosledna primena medijskih zakona, uspostavljanje ravnopravnosti informativnih medija, uravnoteženost u izveštavanju, da je potrebno da finansiranje medija i vlasništvo u medijima budu transparentni, da mediji budu dostupni svim akterima političkog života, da država treba da se povuče iz vlasništva u medijima i da se ostvari puna privatizacija, da se uspostavi nezavisnost javnog servisa.

U izveštaju se traži i ukidanje prenosa rijaliti programa i programa „koruptivnog i propagandnog sadržaja“ tokom dana i da se oni prebace u noćne sate i da proces dodele sredstava privatnim medijima bude transparentan.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je medijska slika u Srbiji katastrofalna i da je ona „najbolje lice vlasti“.

On je kazao da se u izveštaju Evropske komisije vidi da najmanje napretka ima po pitanju medijskih sloboda i da ne treba olako preći preko izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da ona ne vidi problem kada je reč o slobodi izražavanja.

„Ministar informisanja iz 1990-ih je i dalje ministar informisanja, a uz to obavlja i još po neku funkciju. Zato ne treba da čudi, ali treba da brine izveštaj Evropske komisije“, rekao je Jeremić.

On je kazao da je direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću poslao sedam pisama u kojima je tražio sastanak, ali da nije dobio odgovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.