U trendu

Antonijević: Tužilaštvo mora da ispita sva dešavanja tokom lokalnih izbora

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je danas da bi tužilaštvo trebalo da ispita sva dešavanja i incidente tokom lokalnih izbora.

„Sve što se dešavalo juče u četiri opštine nije nešto čime Srbija treba da se ponosi“, rekao je Antonijević agenciji Beta i dodao da je potrebno da se utvrdi odgovornost i da se tužilaštvo aktivnije bavi svime što se dešavalo.

On je kazao da postoji nekoliko snimaka na kojima se jasno vide incidenti i da postoji velik broj krivičnih dela iz Krivičnog zakonika.

„Pozivam sve da još jednom pročitaju članove Krivičnog zakonika, a gradjane da se upoznaju sa tim na šta ih niko ne sme terati. Nije dozvoljena kupovina glasova, zloupotreba prava glasanja, pritisci i razne druge vrste ucene“, rekao je Antonijević.

On je kazao da je problem to što posmatračkoj misija CRTA nije dozvoljeno praćenje izbora na lokalu, što su oni ranije činili i da ne vidi nijedan razlog zbog čega im to nije dozvoljeno.

Antonijević je rekao da je nedopustivo to što su posmatrači CRTE koji su otišli u Pećince bili praćeni i na odredjen način zastrašivani što, kakao je naveo, mora naići na odgovor države.

„Mora se saznati u čije ime i po čijem nalogu su radili oni koji su zastrašivli, ko ih je angažovao i kome su podnosili izveštaje“, rekao je Antonijević.

Juče su održani izbori za lokalni parlament u Pećincima, Negotinu, Kostolcu i Mionici, a najviše pritužbi na izborni tok i incidenata zabeleženo je u Pećincima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.