Avganistan tvrdi da su ubili jednog od vodja Al Kaide koga traži FBI

Avganistanske vlasti saopštile su danas da su ubile jednog od vodja Al Kaide sa spiska najtraženijih ljudi američkog Ef-Bi-Aja (FBI), u operaciji na istoku zemlje što ukazuje da ta ekstremistička grupa i dalje tamo deluje u vreme kada se američke snage spremaju da se povuku iz Avganistana.

Obaveštenja o smrti propagandiste Al Kaide Husama Abd al-Raufa, poznatog i kao Abu Muhsin al-Masri, usledilo je posle višenedeljnog nasilja uključujući i samoubičački napad juče u centru za obuku blizu Kabula, kada je poginulo 24 ljudi, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

U medjuvremenu avganistanska vlada nastavlja da se bori protiv talibana iako se prvi put odvijaju mirovni pregovori izmedju dve strane u Kataru.

Nasilje i navodno ubistvo al-Raufa preti da ugrozi direktne pregovore talibana i avganistanskih vlasti i rizikuje da ubaci zemlju zahvaćenu decenijama rata u dalju nestabilnost. To takodje komplikuje napore SAD da se povuku, 19 godina posle vodjenja invazije usmerene na talibane zbog toga što su primili vodju Al Kaide Osamu bin Ladena posle terorističkih napada 11. septembra.

Detalji o napadu koji je doveo do navodne smrti al-Raufa su nejasni i više sati od kada je avganistanska Nacionalna uprvava za obaveštajnu bezbednost preko Tvitera javila da su ga ubili u provinciji Gazni.

Al Kaida nije odmah potvrdila da je on mrtav.

Avganistanski napad se dogodio prošle nedelje u Kunsafu, selu i okrugu Andar u provinciji Gazni, oko 150 kilometra jugozapadno od Kabula, rekla su dva državna zvaničnika.

Obaveštajna agencija ni zvaničnici nisu dali detalje o tome kako su vlasti identifikovale al Raufa ni kako su posumnjali da se on nalazi u selu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.