U trendu

Bajden poručio Putinu da će „platiti“, Moskva odmah reagovala

Rusija je pozvala danas svog ambasadora u SAD Anatolija Antonova da dođe u Moskvu na konsultacije o budućnosti rusko-američkih odnosa nakon što je predsednik SAD Džo Bajden izjavio da će ruski predsednik „platiti“ za navodno mešanje u američke izbore.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je izjava američkog predsednika usledila nakon objavljivanja nalaza američkih obaveštajnih službi u kojima se potvrđuje da ruski predsednik Vladimir Putin stoji iza mešanja Moskve u američke izbore, a što je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov negirao.

U međuvremenu, predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Rusija zainteresovana da se spreči pogoršanje rusko-američkih odnosa i optužila je Vašington za novonastalu pat-poziciju, preneo je TASS.

„Nama je glavna stvar da pronađemo načine da se poboljšaju rusko-američki odnosi“, poručila je Zaharova.

Ruski ambasador u SAD u subotu u Moskvi na konsultacijama

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov otputovaće u Moskvu 20. marta, na konsultacije u vezi sa budućim bilateralnim odnosima dve zemlje, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

„Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov doputovaće 20.marta u Moskvu na konsultacije. Ambasador će prisustvovati sastancima u ruskom ministarstvu spoljnih poslova i drugim vladinim agencijama na kojima će se razmotriti načini popravljanja rusko-američkih odnosa koji su sada u krizi“, saopštila je u sredu ambasada na svom Fejsbuk nalogu, navodi TASS.

Agencija prenosi da je ruska ambasada saopštila i da trenutna kriza u odnosima Rusije i SAD proizilazi iz nekonstruktivne politike Vašingtona i određenih nepromišljenih izjava američkih visokih zvaničnika, koje predstavljaju pretnju da dođe do potpunog prekida bilateralnih veza dve zemlje.

Ruska ambasada u Vašingtonu objavila je još jedan komentar na svom nalogu na Fejsbuku nakon poziva ambasadoru Anatoliju Antonovu na konsultacije u Moskvu, u kome je naglasila važnost nastavka dijaloga dve strane.

„Zalažemo se za uspostavljanje dijaloga između dve stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su odgovorne za međunarodni mir i bezbednost“, saopštila je ambasada, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.