U trendu

Bajdenov govor 90-ih o Miloševiću: Vi ste prokleti ratni zločinac (video)

Bajdenovo političko iskustvo puno znači za politiku SAD-a prema našoj regiji, ako ovaj demokratski kandidat, naravno, postane novi predsednik SAD-a.

I dok je još bio senator iz Delavera koji je u američki senat izabran 1973., strastveno je pričao o formiranju američke politike prema zemljama bivše Jugoslavije i zanimao se za spoljnu politiku.

Bajden jako dobro poznaje Balkan i ono šta se na njemu dogodilo, a to je potvrdio i svojim govorom u Senatu 1995. godine.

Taj govor je ovih dana počeo da kruži po medijima.

Bajden je sliku o ratu u Jugoslaviji dobio iz prve ruke. On je ’90-ih bio član Odbora za spoljne poslove, a u aprilu 1993. dobio je zadatak da na nedelju dana otputuje u Evropu kako bi iz prve ruke stvorio sliku o ratovima nakon što se Jugoslavija raspala.

U okupiranom Sarajevu prvi sastanak ‘obavio’ je s Alijom Izetbegović́em, tadašnjim predsednikom Predsedništva BiH, a u Beogradu je razgovarao sa Slobodanom Milošević́em i bosansko-srpskim ratnim vođom Radovanom Karadžić́em.

Bajden je s Miloševićem u Beogradu proveo nekoliko sati. Kako je kasnije rekao u govoru u Senatu 1995., smatrao ga je ratnim zločincem, što mu je navodno rekao na sastanku dve godine ranije.

– Mladić je ratni zločinac. Nije ništa bolji od Himlera, ništa bolji od Gebelsa. On je ratni zločinac! Karadžić je ratni zločinac. I mogu još dodati da je i predsednik Srbije Milošević takođe ratni zločinac, iako on jedini još nije optužen – deo je citiran iz njegovog govora.

– Čujem da neki ovdje ustaju i pitaju se koji je naš interes. Recite mi zašto nemamo moralni interes da zaustavimo međunarodnu agresiju Srbije, koja prelazi reku Drinu u drugu zemlju, priznatu u Ujedinjenim nacijama i učestvuje u genocidu – dodao je u tom govoru Džo Bajden, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.