U trendu

Bastać najavio da će svaka naredna blokada radova biti iznenadjenje za gradsku vlast

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izjavio je danas da neće najavljivati naredne akcije blokiranja radova u centru Beograda zameniku gradonačlenika Goranu Vesića i da će svaka njihova naredna akcija biti iznenadjenje za gradsku vlast.

Bastać koji je održao sastanak danas sa gradjanima na Topličinom vencu kazao je novinarima da u narednom periodu neće najavljivati blokade radova iz razloga što „zamenik gradonačelnika Goran Vesić pokušava huliganima da povredi ljude koji se bore da Beograd ostane normalan grad“.

„Gradjani su svakodnevno u kontaktu sa nama. Nećemo samo obaveštvati više večitog zamenika Gorana Vesića“, naveo je Bastać.

On je rekao da je upoznao gradjane sa „skandaloznim zaključkom koji je usvojen na inicijativu zamenika gradonačelnika Vesića da od sada grad Beograd može direktno da tuži svakoga ko blokira radove u gradu“.

Bastać je naveo da su na današanjem sastanku jednoglasno odlučili da nastave sa blokadama radova, dok se gradonačelnik ili ostali gradski činovnici, ali i gradjani ne izjasne kako će izgledati centar grada.

„Jedini cilj koji oni imaju je da iskopaju što više ulica, da centar Beograda presele na drugu lokaciju, u njihov imaginarijum koji zovu Beograd na vodi, a dokaz za sve to je današnja izjava Vesića da će Savski trg biti najveći, najlepši i najznačajnijitrg u Beogradu, sve u cilju da svojim investitorima podignu cenu i profit i da kazne sve ljude koji žive u centru grada jer ne glasaju za SNS“, rekao je Bastać.

Govoreći o najavljenom referendumu stanovnika Staro rada o radovima na njihovoj opštini, Bastać je rekao da je „najveći strah Srpske napredne stranke (SNS) da u ovom momentu gradjani kažu šta žele“.

„Potpuno je jasno da će se gradjani izjasniti da su protiv svih ovih radova, a ako SNS ili bilo koja vlast misli da ne treba da prihvati mišljenje gradjana, oni šalju vrlo jasnu poruku šta njih zanima i gradjani će to osuditi na narednim izborima“, rekao je Bastać i dodao da će time gradska vlast ukoliko odbiju tu inicijativu dokazati da je „bahata, nestručna i korumpirana“.

Djordje Miketić iz Incijative „Pešaci nisu maratonci“ kazao je da nekoliko godina pokušava da „urazume gradsku vlast“ i da je ta inicijativa do sada sakupila 5.000 potpisa gradjana koji hoće da se izjasne o tome kako će im izgledati ulice.

„Zahtevamo već nekoliko godina da budemo pitani“, rekao je Miketić i dodao da su radovi na Topličinom vencu počeli pod parolom „zamene vodovodnih cevi“.

On je naveo da su problemi oko samih radova finansijske prirode, jer kako je rekao, ti projekti su „užasno skupi“, kao i to da stanari tog dela grada žele da znaju koje će ulice biti prohodne.

Miketić je rekao da ta incijativa zahteva da se radovi obustave dok se gradjani ne izjasne o njima, kao i da nisu protiv zamene vodovodne mreže i urbanih rešenja.

Šef odborničke grupe „Saveza za Srbiju“ u Skupštini grada Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović kazao je da podržava referendum o radovima na teritoriji opštine Stari grad.

„Kao beogradski odbornik, u potpunosti podržavam ovo što radite“, rekao je Jovanović okupljenim gradjanima i dodao da razume njihovu bojazan da će još jedna ulica u tom kraju biti zatvorena.

On je govoreći o pešačkoj zoni koji gradi gradska vlast istakao da se urbanistički planovi donose u Skupštini grada Beograda, a urbanistički plan za „gigantsku pešačku zonu u centru grada nikada nije donešen“ i da ta zona „nema pravni osnov“.

„Gospodin Marko Bastać i beogradski odbornici ne blokiraju radove na rekonstrukciji ili ulepšavanju ulica, mi simbolično blokiramo radove koji vode zatvaranju glavnih gradskih arterija. Znači mi blokiramo zatvaranje ulica, a ne izgradjivanje Beograda“, rekao je Jovanović.

On je naveo i da su Goran Vesić i odbornici „ponizili Skupštinu Beograda“ time što su pripremili izmene Zakona o glavnom gradu, a da nisu konsultovali odbornike opozicije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.