U trendu

Beograd: Policija i izvršitelji pokušali da isele porodicu iz stana zbog duga

Izvršitelji uz pratnju policije pokušali su danas da isele porodicu Havatmi iz njihovog stana na Dorćolu zbog duga od 6.470 evra, zbog čega je veliki broj gradjana postavio barikade da bi to sprečili. 

Prilikom pokušaja da se porodica Havatmi iseli iz svog stana, medju okupljenima bili su i članovi pokreta „Protiv diktature“, „7 zahteva“, „Čuvari andjela“ i funkcioner Dveri Srdjan Nogo. 

Jedna od članica pokreta „Protiv Diktature“ Aleksandra Nedeljković rekla je agenciji Beta da je zbog duga od 6.470 evra, stan prodat za 26.000 evra, iako vredi oko 70.000 evra.

Ona je istakla da zbog toga majka Branka sa ćerkom i sinom, koji pati od cerebralne paralize i koji je u kolicima i slep, mora da se iseli iz svog stana.

„Za dug je bila ponudjena isplata pre licitacije, na koju se izvršitelj oglušio“, kazala je Nedeljković.

Porodica Havatmi kupila je stan sa dugom i apsolutni su vlasnici stana, rekla je ona i dodala da je poziv za iseljenje upućen advokatu, a ne lično vlasnicima.

Simo Radovanović iz gradjanske inicijative „Čuvari andjela“ rekao je agenciji Beta da država jednoj gradjanki sa bolesnim detetom umesto da obezbedi socijalnu pomoć šalje „privatnog mafijaša, koga su sad nazvali privatni izvršitelj“.

Radovanović je istakao da majka Branka nije bila pozvana na licitaciju i da joj nije bilo dato pravo da ga kupi.

Funkcioner Dveri Srdjan Nogo rekao je da je toj porodici otet stan i da država proizvodi socijalne slučajeve.

„U Srbiji je katastrofalno stanje u pravosudju, to je sistem gde vlada korupcije“, rekao je Nogo agenciji Beta. 

On je dodao da će „majka koja se borila da ishrani svoju decu, sada biti izbačena iz svog stana“.

Član pokreta „7 zahteva“ Milan Škobić kazao je agenciji Beta da „država ovim postupkom ugrožava osnovno ljudsko pravo – pravo na stanovanje, zarad nekih sumnjivih sudskih postupaka“.

Članica pokreta „7 zahteva“ i „Marks 21“ Jelena Bogdanovič rekla je da treći put pokušavaju da isele porodicu Havatmi zbog duga koji su oni hteli da plate, ali je uplata sprečena.

Izvršitelji su se pojavili jutros oko 6.30, uprkos najavi da će doći u 10.00.

Tokom jutra okupljeni gradjani postavili su barikade oko ulaza u zgradu da bi izvršitelje sprečili da isele članove porodice Havatmi.

Ispred zgrade nalazilo se više od pet kombija policije.

Danas je ispred zgrade na Dorćolu intervenisala Hitna pomoć jer je sinu koji boluje od cerebralne paralize pozlilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.