U trendu

Beogradski centar za bezbednosnu politiku: Nisu dobre promene u pregovaračkom timu za EU

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović-Gajić ocenila je danas povodom razrešenja nekoliko članova užeg pregovaračkog tima da promene u tom timu nisu dobre. 

„Ono što smo videli iz iskustva prethodnih zemalja je da ne valja menjati članove pregovaračkog tima i da je kontinuitet jako bitan“, navela je ona na predstavljaju izveštaja koalicije nevladinih organizacija PrEUgovor o napretku Srbije u odabranim oblastima u poglavlju 23 i 24 evrointegracije. 

Ocenila je da su razrešeni „nezavisni članovi“ pregovaračkog tima, „oni koji nisu zaposleni u državnim institucijama“. 

Kao primere je navela Vladimira Medjaka koji je više od decenije radio u Kancelariji za evropske integracije, i Zorana Stojiljkovića, profesora Fakulteta političkih nauka i predsednika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost. 

Uži pregovarački tim od 24 člana imenovan je u avgustu 2015. godine, a nedavno su, pored Medjaka i Stojiljkovića, razrešeni i bivša politička direktorka Ministarstva spoljnih poslova Srbije Roksanda Ninčić koja je u januaru ove godine imenovana za novu šeficu Misije OEBS-a Srbije u Beču, kao i ekonomski savetnik u Vladi Vladimir Krulj i Ana Ilić, koja je bila vršiteljka dužnosti zamenice direktora Kancelarije za evropske integracije. 

Zoran Stojiljković je posle razrešenja rekao za Betu da je ostavku na tu funkciju ponudio čim je u novembru 2016. godine izabran za predsednika Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“.

U slučaju Medjaka, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je nedavno rekla da je princip da se oni koji su u timu zato što su u državnoj upravi, ta mesta gube kada odu iz uprave.

Svih pet razrešenja je ovog meseca objavljeno u Službenom glasniku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.