U trendu

Bešlin: Radikalska vlast je premrežila društvo, živimo u političkom monizmu

Istoričar Milivoj Bešlin, član Političkog saveta Gradjanskog demokratskog foruma (GDF), ocenio je da je u Srbiji „zavedena radikalska vlast koja je premrežila čitavo društvo“ i „sistematski radi na suzbijanju bilo kakve drugosti i pluralnosti, koje gleda da napravi apsolutno ideološko poravnanje iz čega vrlo agresivno i nasilno dolazi i politički monizam“.

„Mi, zapravo danas, s obzirom da imamo jednostranački parlament, živimo u nekoj vrsti političkog monizma“, rekao je Bešlin, za Portal gradjanske Srbije Forum.

Govoreći o GDF, on je naglasio da je „vrlo važno što postoji jedna takva politička organizacija koja zaista nudi istinsku alternativu današnjem društvu zbog toga što se čitava politička scena Srbije kreće u različitim varijantama i varijacija jednog te istog narativa“.

On je rekao da je taj narativ „duboko konzervativan i u osnovi nacionalistički, centralistički i suštinski antievropski i antizapadni“.

Prema njegovim rečima, „kosovsko pitanje je suštinski rešeno“.

„Pregovori se vode jedino oko toga kako će, kada i na koji način Srbija, odnosno njena dominantna intelektualna i politička elita da prihvati nešto što je istorijska realnost“, rekao je Bešlin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.