U trendu

Bez izvinjenja dve decenije od bombardovanja – članice NATO skrivaju se iza Alijanse

Na sutrašnji dan, pre tačno dve decenije, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, iz baze u Avijanu poletali su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

Istovremeno, iz komande NATO-a iz dana u dan stizala su „objašnjenja“ da je svaka ljudska žrtva, uništena bolnica, škola, most, medijska kuća… samo – kolateralna šteta.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19:30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Prvih dana, zemlju je nadletalo 70 borbenih aviona, a njihov broj se vremenom povećavao tako da je bilo i do 400 poletanja dnevno.

Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, letovi tankera, avaksa …

Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su poletali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Za sve ove godine, od pojedinih zvaničnika moglo čcuti da izražavaju žaljenje zbog kolateralih žrtava, ali ne i izvinjenje, jer se intervencija alijanse i dalje karakteriše kao opravdana.

Brojni zvaničnici, među kojima je i stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič upozoravaju da je uz posledice koje je SRJ poretpela najveći problem taj što pouka nije izvučena, što i dalje postoji praksa primene „dvostrukih standarda“ i jednostranog i selektivnog tumačenja normi međunarodnog prava.

Odlukom o toj vojnoj intervenciji na SRJ, smatraju brojni kritačari odluke koja je doneta bez saglasnosti UN, uspostavljen je model za intervencije i u Avganistanu, Libiji, Siriji, Iraku, Somaliji, Jemenu, Maliju i što je još gore, kraj se ne vidi – najavljuju se nove u Veneculeli, Nikaragvi, Kubi, Iranu…

Prema navodima diplomata, intervencija je dopinela i porastu nuklearnog nauoružanja, jer su se male i srednje zemlje uplašile da takođe mogu postati žrtve.

Obaranjanjem F 117, RV i PVO SRJ su u prvih pet dana NATO agresije, tokom koje je bačeno ili lansirano 19.000 tona bombi i raketa, iznenadili američko ratno vazduhoplovstvo.

„Nevidljiva“ letelica F 117, koju radari ne mogu da primete i koja je simbol moći i neuništviosti američke tehnologije, završila je u njivi kod Buđanovaca.

Prema procenama vojnih stručnjaka, iz 2016. godine, bombardovanje SRJ, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, koštalo je NATO oko 43 milijarde dolara i bila je jedna od pet najskupljih intervencija, među kojima su i rat protiv terorizma, usledio nakon 11. septembra, i onaj u Vjetnamu.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji.

Britanski stručnjaci su ukupnu štetu procenili na milijardu dolara, a domaći na 30 i više milijardi.

Prema domaćim podacima stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više.

Hjuman rajts voč navodi da je broj žrtava bio između 488 i 527, i to u Srbiji 201, na KiM između 278 i 317, a u Crnoj Gori osmoro, dok Fond za humanitarno pravo, navodi da je ubijeno 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga.

Pokušaju da se izbegne bombardovanje i reši kosovska kriza prethodila su tri skupa i tri neiskene ponude međunarodne zajednice.

Bili su to proces u Rambujeu, konferencija u Parizu i jasan razgovor Holbruka i Miloševića – kojim je predsedniku SRJ poručeno da, ako ne prihvati papir koji se stavi pred njega, Solana će dati znak i avioni poleteti iz Avijana.

Lestvica zahteva, kako je rekla i Medlin Olbrajt, podizana je svakodnevno, što je bio i cilj takozvane „međunarodne zajednice“, kako svedoče učesnici ovih pregovora u ime srpske strane, da bi se Milošević optužio da nije prihvatio sporazum.

Prema navodima Vladislava Jovanovića, ambasadora SRJ pri UN, ideja o bombardovanju već tada je bila je stara desetak godina, i datirala je od vremena kada je američki senator Bob Dol u Prištini obećao nezavisnost.

Prvi čovek SAD Bil Klinton delegaciji američkih Srba rekao je da ono što je dato Miloševiću ni on ne bi potpisao, ali i to da bi prekid napada doveo u pitanje kredibilitet NATO-a, SAD i njegov.

Slično je ponovio i Henri Kisindžer.

Godinu dana kasnije stigla je nova potvrda iz Stejt Departmenta od portparola i jednog od glavnih saradnika Medlin Olbrajt, Džejmsa Rubina, da je odluka bombardovanju već ranije doneta.

„Stvarna namera SAD bila je da započne rat u koji će uvući Evropu, rukovodeći se ciljem da se delegacija SRJ dovede u položaj da prosto ne može da potpiše dokument… da se Srbi moraju učiniti odgovornim kako bi se prešlo u vojnu akciju“, rekao je Rubin.

Bombardovanje je završeno 10. juna.

Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

Te prve trupe, koje je činio 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, ušle su na KiM 12. juna.

Članice NATO se skrivaju iza pakta i izbegavaju odgovornost

NATO bombardovanjem SR Jugoslavije 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbedbnosti Ujedinjenih nacija, bez dileme je narušeno međunarodno pravo, ali su se države članice NATO zaklonile iza subjektiviteta te međunarodne organizacije i time izbegle odgovornost, smatra profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević.

„Tada je 30 država napalo jednu državu koja nije nikoga napala. Pored toga, u intervenciju su bile i druge države koje su pomagale NATO-u dajući mu svoju infrastrukturu. Takav slučaj nije zabeležen u novijoj istoriji“, rekao je Milisavljević za Tanjug.

Dodao je da je NATO tokom bombardovanja počinio veliki broj ratnih zločina, direktno se stavio na stranu terorističkih snaga na Kosovu i Metohiji i uspostavio novi poredak, a Ujedinjene nacije su po okončanju intervencije, preko Saveta bezbednosti, rezolucijama prihvatile zatečeno stanje iz juna 1999. godine.

Milisavljević podseća da je, pored NATO-a, i OEBS imao svoju ulogu u fingiranju zločina kod Račka, koji je bio inicijalna kapisla za agresiju nad SRJ.

Prilikom agresije korišćene su zabranjene vrste oružja – kasetne bombe i osiromašeni uranijum, čime je na našem području trajno zagadena životna sredina i izazvan veliki porast obolelih od kancera.

Kada je u pitanju naknada štete koja je pričinjena u intervenciji NATO, profesor ukazuje da su se članice tog pakta zaklonile iza subjektiviteta međunarodne organizacije i tako izbegle odgovornost.

Međutim, Milisavljević kaže da ostaje mogućnost da se pred unutrašnjim sudovima država vode postupci za nadoknadu štete jer na međunarodnom planu za to nema mogućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)