Biber: Pobeda Vučića – uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju

Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber izjavio je da apsolutna pobeda predsednika države i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima „pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju“.

„Aleksandar Vučić, koji se uvek trudi da sačuva fasadu demokratije i koji je pokušavao da forsira razne stranke, što mu nije uspevalo, po meni nije dobio šta je želeo – da pobedi, a istovremeno ima lojalnu opoziciju, opoziciju na koju može da prebaci odgovornost“, rekao je Biber, za novi broj nedeljnika Vreme.

Kako je naveo, „sada u parlamentu nema nijednu ekstremno desnu stranku, koje su, kad je reč o Kosovu, bile veoma korisne u prošlosti, sad je ostao bez izgovora“.

On je rekao i da u Srbiji „imate proevropske Vučićeve medije, imate  antievropske  Vučićeve medije, imate lojalne Vučićeve prozapadne nevladine organizacije, imate Vučićeve proruske nevladine organizacije“.

„Postoji ceo spektar koji on pokriva, što otežava svaki pokušaj suštinske promene u društvu“. rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, jasno je da politički projekat koji trenutno dominira nema perspektivnu, kao i da će „ekonomska, politička i socijalna situacija ići nagore“.

„Možda je odgovor na pitanje ‘kada će biti bolje’, da mora prvo situacija da se pogorša, pre nego što će se poboljšati“, rekao je Biber.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.