U trendu

Bivši urednik na RTS: Javni servis doživeo još jednu zloćudnu mutaciju uređivačkog koncepta

Donedavni urednik kulture na Radio-televiziji Srbije (RTS) Bojan Bosiljčić ocenio je danas da je u proteklih 11 godina vlasti predsednika Aleksandra Vučića javni servis doživeo „još jednu zloćudnu mutaciju uređivačkog koncepta“.

„Predsednik Srpske napredne stranke i istovremeno Srbije, sada uzdrman i svekolikom tragedijom u vidu poplave masovnih ubistava, zasigurno se neće uzdržavati da svoju moć, uspostavljenu odavno na državnoj televiziji, iskoristi u svim njenim vidovima ispoljavanja i svim njenim propagandnim dometima. Moral neće biti nešto na šta će se režim obazirati, o profesionalnim kodeksima da i ne govorimo“, rekao je Bosiljčić agenciji Beta komentarišući najnovije istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Istraživanje BIRODI-ja pokazalo je da RTS u centralnom dnevniku četiri meseca nije imao nijednu sekundu kritike ili negativnog stava prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Tokom četvoromesečnog monitoringa izveštavanja o Aleksandru Vučiću u Dnevniku 2 RTS-a, od 1. decembra 2022. do 30. marta 2023. godine, BIRODI je utvrdio da je navedeni akter predstavljen sa 77,9 odsto pozitivnog, 22,1 odsto neutralnog vremena, odnosno nijedne sekunde negativnog/kritičnog vremena“, navedeno je u rezultatima istraživanja.

Bosiljčić je dodao da predsedniku Srbije očigledno ni to nije dovoljno, pa se pojavio na javnom servisu u danu žalosti i „otvoreno ponižavao RTS“.

„Karikaturalnost Informativnog programa RTS na koji je predsednik Srbije stalno nešto ljut jer mu izgleda nije dosta ni tih 77,9 odsto, proteklih dana dostigla je svoj vrhunac kada je predsednik, iako je rekao da se neće pojavljivati u danima žalosti, ipak u nedelju došao u Dnevnik RTS i rekao kako će sledećeg dana ‘na jednoj drugoj televiziji’ najaviti važne stvari. To je već bilo otvoreno ponižavanje Javnog servisa svih građana, ponižavanje kome je aktuelni predsednik Srbije inače sklon, a taj Informativni program u liku njegovih voditelja, glavnog urednika Nenada Lj. Stefanovića i generalnog direktora Dragana Bujoševića izuzetno podatan“, ocenio je on.

Bivši urednik na RTS, koji je penzionisan u oktobru prošle godine, dodao da je da gradjani koji plaćaju javni servis u narednim mesecima treba da se pripreme na nova poniženja.

„Jer, niti je bes predsednika Srbije na nedovoljno odanu državnu televiziju limitiran, niti je limitiran poslušnički mentalitet voditelja, glavnih urednika i direktora Informativnog programa medijske kuće, koja bi morala da pripada svima nama, a sada pripada predsedniku Srbije“, rekao je on.

Bosiljčić, koji je bio i u najužem rukovodstvu sindikata Nezavisnost na RTS, rekao je da je ta kuća, bez obzira na čestu kolokvijalnu promenu imena, uvek bila državna televizija.

„Jedini i doslovno jedini period u kome je RTS delovao kao slobodna medijska ispostava profesionalnog novinarstva i zdravog razuma bio je period od 5. oktobra 2000, u 21.20h, kada je štrajkački odbor sindikata Nezavisnost otpočeo novi program te stanice pa do izbora Aleksandra Crkvenjakova za generalnog direktora, negde u jesen 2001. godine. Tada je RTS vraćen u uobičajene standarde politički ‘upotrebljivog’ novinarstva koje je u tom trenutku podrazumevalo odanost DOS-u i njegovom viđenju sveta i vremena“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.