U trendu

Blagojević: Bajden očekuje priznavanje Kosova, pregevore će voditi EU

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden očekuje da Beograd prizna nezavisnost Kosova, ali vodeća uloga u dijalogu Beograda i Prištine verovatno će biti prepuštena Evropskoj uniji (EU), ocenio je Dragan Blagojević, dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela.

Iako su stavovi Bajdenove administracije i Brisela po pitanju Kosova možda različiti, ciljevi su isti, i Evropa i Amerika žele da se to pitanje konačno reši, rekao je Blagojević za TV N1 i dodao da „većina zemalja EU, pre svega Nemačka, stoje iza stava da Srbija u jednom trenutku mora priznati samostalnost, nezavisnost Kosova. I tu nema nikakve razlike, vrlo jasno je i da Bajden tako nešto hoće“.

Dodao je i da ne veruje da će više moći da se nešto godinama pregovara, da se nešto zaključi, a na kraju ne sprovede i da se „pregovara sa dve strane tako što se jednoj kaže jedno, a drugo drugo, kao kada je bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala tajno pismo u Prištinu o Zajednici srpskih opština (ZSO), a da o tome nije obavestila Beograd“.

ZSO Blagojević vidi kao jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma Beograda i Prištine, navodeći da je „predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti važno da narodu mogu da kažu da su izvukli nešto bitno, kako bi mogli da pristupe zaključivanju sporazuma sa Prištinom“.

Agencija Beta je upitala visokog predstavnika Žosepa Borela i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka da li EU stoji iza stava iz pomenutog pisma Federike Mogerini da ZSO neće imati nikakva izvršna ovlašćenja, i da je na pitanje odgovoreno da je „Brisel na poziciji koju je bivša visoka predstavnica iznela u Skupštini Kosova, tokom svoje posete Prištini, da ZSO neće biti „nova vlada“ i da neće moći da donosi zakone“.

Blagojević je naveo da mu je „u razgovoru sa predstavnicima Maršal fondacije u Parizu rečeno da će se Bajdenova administracija mnogo više okrenuti velikim unutrašnjim problemima u podeljenoj Americi, kao i odnosima sa Kinom koju smatra glavnim rivalom, dok će EU prepustiti da se pozabavi Zapadnim Balkanom i Turskom“.

Osvrćući se na nedavno potpisani Vašingtonski sporazum koji je izdejstvovala administracija odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa, on je rekao da i iz EU i iz Bajdenovog tima dolaze izjave da taj dogovor ima dobrih elemenata, i da zato veruje da će dobar deo tog sporazuma biti sproveden i pod novom vlašću u Vašingtonu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.