U trendu

Blokade u Vlasotincu, Leskovcu, Kruševcu, Ibarskoj magistrali i Preljini protekle mirno

Građani Vlasotinca i Leskovca blokirali su danas oko 14.15 sati automobilima regionalni put Leskovac-Vlasotince, nedaleko od mosta preko auto-puta i Vlasotinačke petlje.

Blokada je protekla mirno, uz prisustvo policajaca u civilu, ali je zbog dugačkih kolona, koje su se oformile s obe strane, bilo negodovanja građana. Ovo je sramota da zbog šačice ljudi čekamo ovde već pola sata sa malom decom u kolima, rekla je žena iz automobila sa vlasotinačkim registarskim oznakama.

Građani su za agenciju Beta rekli da su se na ovaj korak odlučili zbog Rio Tinta, dok je jedan od čelnika Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao da je Rio Tinto samo vrh ledenog brega, te da se se protestuje i zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

„Jesu protesti protiv Rio Tinta, ali to je kap koja je prelila čašu i povod da građani ustanu. I sve će ih više biti na ulicama. Nema više straha građana. Strah je sada kod njih i ja poručujem da se neće trpeti više teror, i ovaj otpor građana će kulminirati 3.aprila na izborima“, kazao je on.

Aleksić je učestvovao na tribini u Vlasotincu, pa su sa tog skupa na protest došli članovi te stranke iz Leskovca i varoši na Vlasini, ali na blokadi su viđeni i članovi Stranke slobode i pravde iz oba mesta.

Na blokadi se čulo da postoje saznanja da se danas i pre početka protesta dežuralo u prostorijama SNS-a u Leskovcu.

U centru Leskovca i isto vreme održan je drugi protest iz istih razloga, koji je za razliku od onog u Vlasotincu bio prijavljen.

Više stotina Leskovčana blokiralo je glavnu ulicu u centru grada, i pored toga što je Grupa građana „Za Leskovac zajedno“ koja je i organizovala skup, pozvala građane da se mirno okupe.

Predstavnik ove opozicione stranke Nenad Zdravković ocenio je ovaj čin kao pokušaj da ih predstave kao huligane, a od okupljenih građana čuli su se zvižduci upućeni njemu.
Protest je prošao bez incidenata, uz prisustvo policije koja je bila u svojim vozilima nekoliko ulica dalje od mesta okupljanja.

Par sati ranije, omladina Gradskog odbora Srpske napredne stranke delila je sadnice voća na ulazima u dve najposećenije pijace u Leskovcu, a lider naprednjaka i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je prisustvovao ovoj podeli, rekao je da za 25 godina, koliko se bavi politikom, nikada nije organizovao blokadu puteva.

„Za 25 godina, a polovinu tog vremena sam proveo kao opozicija, nikada nisam, niti ja, niti bilo ko iz mog tima nije predložio, a kamoli organizovao blokadu puteva“, kazao je lider leskovačkih naprednjaka.

Po njegovim rečima, svako ima pravo da iskaže svoju volju, stav, nezadovoljstvo, ali niko nema pravo da krši Ustav i narušava tuđi integritet, kao i da je zakonom zabranjena blokada autoputeva.

U Kruševcu protest i jednosatna blokada saobraćaja protekli bez incidenata

Više stotina gradjana okupilo se u Kruševcu u znak protesta zbog usvajanja zakona o referendumu i o eksproprijaciji i na jedan sat blokiralo kružni tok nedaleko od centra grada, a protest je prošao bez incidenata.

Okupljanje je počelo u 13.30 na Trgu glumaca, gde je istovremeno bio postavljen štand Srpske napredne stranke.

Učesnici protesta nosili su transparente sa natpisima „Stop otimanju zemlje, kovid propusnicama, Rio Tintu, izmeni Zakona o referendumu“, „Ekologija ili onkologija“…

Neki od gradjana rekli su agenciji Beta da su se okupili spontano, preko društvenih mreža, a da protestuju zbog ekoloških tema, koje su teme budućnosti zbog koji ne bi trebalo da bude nikakvih sukoba.

Gradjani na protestu nisu imali stranačka obeležja, a medju njima su bili čelnici kruševačkih opozicionih stranaka.

Članice Srpske napredne stranke, koje su na istom mestu stajale na štandu i delile propagandni materijal, rekle su da je reč o redovnoj akciji kojom upoznaju sugradjane sa aktivnostima stranke. Medju okupljenima oko tog štanda bilo je i direktora pojedinih ustanova.

Pre nego što su se učesnici protesta okupili na kružnom toku kod Trga mira, oni su trotoarom glavne gradske ulice prošetali do Policijske uprave, gde su prešli na kolovoz i stotinak metara dalje oko 14 časova blokirali saobraćaj.
Tokom jednosatne blokade nije bilo incidenata, a demonstranti su propustili jedno vozilo hitne pomoći, dok su se vozači koji su na vreme videli da je kružni tok blokiran vraćali nazad.
Na početku protesta bilo je oko 200 okupljenih gradjana, da bi na kraju bilo više od 300.

Tokom protesta i blokade saobraćaja policija nije reagovala, protest je protekao bez incidenata. Okupljeni gradjani su se dogovorili da prate društvene mreže te da će se, ukoliko se pomenuti zakoni ne povuku, ponovo okupiti naredne subote.

Oko hiljadu gradjana blokiralo Ibarsku magistralu u Preljini, blokada prošla bez incidenata

Oko hiljadu gradjana blokiralo je danas od 14 do 16 časova Ibarsku magistralu u Preljini kod Čačka, protestujući protiv zakona o eksproprijaciji, raspisanog referenduma i iskopavanja litijuma.
Protest je prošao bez incidenata, a tokom trajanja blokade primećen je mali broj uniformisanih policajaca.

Predsednica ekološkog udruženja „Suvoborska greda“ Ljiljana Bralović rekla je, obraćajući se prisutnima, da je današnja blokada „upozorenje vlastima da povuku zakon o eksproprijaciji i referendumu“ i da ekološka udruženja u Srbiji neće odustati od tih zahteva.

„Danas smo ovde da najavimo da ako se ne povuku ova dva štetna zakona idemo na totalnu blokadu Srbije“, rekla je Bralović.

Na protestu su govorili i profesor u penziji Univerziteta u Beogradu Miladin Ševarlić i meštanin sela Baluga Bratislav Simović koji su pozvali repuličke vlasti da ponište izmene zakona o eksproprijaciji i referendumu i da ne dozvole da strane kompanije iskopavanjem litijuma „uništavaju plodnu zemlju“ u Srbiji.

Za vreme blokade bili su blokirani putevi iz putnih pravaca Beograda, Kraljeva i Čačka, a iz tih pravaca bile su formirane kolone automobila duge nekoliko kilometara.

U jednom trenutku desetak mladića pokušalo je da blokira i saobraćaj kroz varošicu Preljina, ali ih je policija legitimisala i sklonila sa puta, tako da se saobraćaj kroz varošicu odvijao neometano.

Za vreme blokade demonstranti su propuštali samo vozila Hitne pomoći.

Brojni učesnici blokade nosili su zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo „Ne damo djedovinu“, „Ovo je Srbija i mi imamo pravo na život“, a na nadvožnjaku iznad magistrale bio je okačen veliki transparent na kome je pisalo „Rio Tinto gubi se hitno“, koji su potpisali meštani Pranjana.

Prema proceni učesnika na današnjoj blokadi Ibarske magistrale u Preljini bilo je dvostruko više gradjana nego na blokadi koja je održana prošle subote u tom mestu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.