Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja, lideri Kosova i Srbije su to pominjali 2018.

Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da pitanje korekcije granice izmedju Kosova i Srbije nije bila njegova ideja.

Kako prenosi Gazeta ekspres, Bolton je na posredan način priznao da je bio upoznat sa tom idejom, za koju je rekao da je ideja predsednika Kosova i Srbije.

Bolton je rekao da su u slučaju Kosova i Srbije postojale indikacije još 2018. da su lideri hteli da to pitanje reše, jer su videli da ne mogu da ostvare stvarni nezavisni ekonomski razvoj i stabilnost dok se njihovi odnosi ne normalizuju.

„Bilo je to vrlo kontroverzno unutar tih država, ali se meni učinilo da je to vredno napora. Jedna od stvari o kojima su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija“, rekao je Bolton za albanski portal Faksveb.

Bolton je rekao da su ovakvu ideja dočekali sa gnušanjem Nemačka, Zapadna Evropa, ali i u pojedinim delovima Balkana.

„Moja ideja nije razmena teritorija, ali lideri Kosova i Srbije su to tražili. Mislio sam da se moraju preduzeti odredjeni koraci na Balkanu i u Istočnoj Evropi. Prvo, da se smanji ruska uključenost. Na Balkanu sam rekao da opasnost ostaje sa nerešenim sporovima, to je plodno tlo za nekoga ko može da stvori sukobe“, istakao je Bolton, a preneo Kosovo onlajn.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.