U trendu

„Bombardovanje bilo neizbežno, cilj nije bilo nezavisno Kosovo“

Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju Srbije i SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su konačnu odluku o tome „razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

„Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne…“, kaže u intervjuu za „Večernje novosti“ Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopresedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

Kako podsećaju „Novosti“, Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. i da ga sada priznaje 110 zemalja članica UN.

„Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost“, izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

„Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu…I američki Stejt department je zabrinut zbog toga“, kaže Vedrin.

Na podsećanje lista da su Srbi bili veoma razočarani zbog učešća starog saveznika Francuske u napadu NATO i na pitanje da li je možda moglo da bude drugačije, Vedrin je rekao da savezništvo dve zemlje datira još od početka 20. veka, „ali u veoma drugačijem kontekstu“, dodajući da su „konačnu odluku o upotrebi vojne sile razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

(Tanjug)

8 komentara
 1. Anonimni

  Veliki su nam prijatelji bili. Svaku „pertlu“ koju smo dobili u Prvom svetskom ratu smo platili suvim zlatom.

 2. Milan

  Francuzi su nam oduvek bili neprijatelji, to „prijateljstvo“ je samo jedna od naših iluzija. Iskreno se nadam da ćemo imati prilike da im vratimo za ovo bombardovanje.

  1. Anonimni

   Čime ćemo da im vratimo, nesrećniče. Vojnom snagom Srbije?

 3. Anonimni

  „Nasa KraL“ im je u znak zahvalnosti pokloni rudnike na visedecenijsko eksploatisanje i dugo secanje …!

 4. prof. dr. ZB

  Koliko sam razumeo gospodina Vedrina NATO će uskoro da bombarduje Šiptare, jer ono što se radi Srbima na Kosovu je “ jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu“. Apšlaudiram za principijelnost!

  1. Anonimni

   Svaka cast za zapazanje koje samo pokazuje koliko je glup doticni „gospodin“.

 5. marko

  mečka je zaigrala i kod njih . Francuska neće postojati od pridošlih afrikanaca . Nikada nam nisu bili naklonjeni , gledali su samo svoj interes .

  1. Odojaja

   Jesu, jesu bili su nam naklonjeni u velikom ratu, poslali su nam topove i granate neodgovarajućeg kalibra kao savezničku pomoć a onda su to sve po završetku rata uredno fakturisali i naplatili.

Napišite komentar