U trendu

Borel: Srbija i Kosovo posvećeni dijalogu u Briselu, razgovori nisu laki

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izjavio je u Briselu da razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa nisu laki i da je zato srećan što vidi posvećenost obe strane.

Pred današnji početak nove runde dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem EU, Borel je rekao da će teme pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija biti pitanja nestalih i raseljenih, i ekonomska saradnja, o kojima je bilo reči na prethodnim sastancima.

Borel je naveo da će danas biti reči i o još dve „veoma važne teme: o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama“ na Kosovu i „rešavanju pitanja uzajamnih finansijskih potraživanja imovine“.

„Obe teme su veoma osetljive i veoma važne za buduće odnose Kosova i Srbije i za svakodnevni život njihovih gradjana“, dodao je Borel.

On je rekao da se stavovi Srbije i Kosova razlikuju, ali da njihovi lideri nastoje da nadju zajedničku osnovu za „rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“, „baveći se temama od izvanrednog značaja“.

Pozdravio je to što su Vučić i Borel u zajedničkoj izjavi pred današnji sastanak potvrdili da daju najviši prioritet integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu uz posredstvo EU.

Naveo je da su se Vučić i Hoti „takodje obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje uskladjivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama“.

O rezultatima današnjih pregovora javnost će po okončanju sastanka informisati specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, najavio je Borel.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvodjenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Današnji sastanak Vučića i Hotija je treći od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar