U trendu

Borović: Narodna stranka traži pokretanje postupka za raskid privatizacije PKB-a

Narodna stranka najavila je danas da će od Agencije za privatizaciju tražiti da raskine ugovor o privatizaciji PKB-a koji je kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila za 107 miliona evra.

„Al Dahra nije ispunila nijedan od uslova propisanih obavezujućim ugovorom sa državom, po kojem je bila obavezna da uloži 30 miliona evra i da zadrži isti obim i kvalitet proizvodnje, a sa druge strane je ukinula 10 gazdinstava, dok država ne reaguje na očigledne nepravilnosti“, rekao je televiziji N1 predsednik Odbora za privredu i finansije Gradskog odbora Narodne stranke Beograd, Borislav Borović.

Borović je istakao da 1. novembra ističu obaveze Al Dahre prema državi Srbiji i da posle toga ta kompanija „može da radi šta hoće“.

„Al Dahra može da potpuno zatvori proizvodnju u kompaniji koja obezbedjuje hranu za veliki broj Beogradjana, i može da se pretvori u gradjevinsku firmu“, rekao je Borović.

Naveo da je Narodna stranka u poslednjih godinu i po prikupljala dokumente i da je utvrdila veliki broj nepravilnosti i tokom privatizacije PKB-a i nakon što je ta kompanija prodata Al Dahri.

„Nadležni organi moraju detaljno da ispitaju ceo proces, koji je počeo 2014. godine odlukom Vlade Srbije da subvencionište samo 300 krava u PKB-u od ukupno 8.300, što znači da subvencijom nije obuhvaćeno 8.000 krava, čime je PKB direktno ugrožen“, rekao je Borović.

On je istakao da je PKB pre privatizacije lošim odlukama „namerno oštećen za 550 miliona evra“.

„Ministarstvo gradjevinarstva je krajem 2015. godine počelo da preknjižava na PKB državno zemljište koje je ta kompanija koristila, što je nedozvoljeno, i na kraju je državno zemljište preknjiženo na privatnu korporaciju PKB. Da nije toga bilo, privatizacija ne bi bila moguća“, rekao je Borović.

Podsetio je da je u privatizacionom postupku odredjena cena za PKB od 105 miliona evra, uz uslov da potencijalni kupac ima promet od 400 miliona evra.

„Nijedna firma iz Srbije nije ispunjavala taj uslov i pojavio se jedan ponudjač koji je kupio PKB po ceni od 107 miliona evra, da ne bude baš da je kupio po početnoj ceni“, rekao je Borović.

Televizija N1 je objavila da je trenutno loše stanje u bivšem PKB-u, odnosno sadašnjoj firmi Al Dahra Srbija, jer su krave neuhranjene, zatvorene su farme a radnici primaju minimalne plate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.