Božo Prelević: Tužilac da proveri sve navode Veljka Belivuka

Advokat Božo Prelević izjavio je danas da bi tužilac morao da proveri navode Veljka Belivuka jer se u njegovom iskazu nalaze desetine drugih krivičnih dela.

Prelević je agenciji Beta kazao da bi tužilac trebalo da prikupi obaveštenja o svim Belivukovim navodima, ali da postavlja se pitanje da li je on u mogućnosti da to uradi.

„Ovde se spominje i sprega pripadnika policije i BIA s kriminalom. Da bi tužilac proverio navode gradjanina Belivuka, on bi to mogao da uradi samo tako što bi angažovao policiju. Bojim se da bi danas u policiji teško neko smeo da postupi po nalozima tužioca“, naglasio je advokat.

Dodao je da proširenje istrage ne bi dozvolila ni Republička tužiteljka Zagorka Dolovac i da se Belivukove tvrdnje neće proveriti sve dok je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti.

„Gradjanin Belivuk je na svedočenju potpuno transparentno govorio o zarobljenoj državi u rukama mafije. On je rečito i pikantno objasnio našta liče izbori, protesti i parlamentarni život ove zemlje. Sve što je rekao uklapa se u sliku monitoringa Evropske unije o Srbiji“, naglasio je Prelević.

Prema njegovim rečima sam susret predsednika države Aleksandra Vučića s gradjaninom Belivukom ne predstavlja krivično delo, ali taj susret, o kome je Belivuk svedočio, otvara druga pitanja koja su moralne i etičke prirode, kao i kontakte koje je s kriminalnom grupom imao brat predsednika države, Andrej Vučić.

„Gradjanin Belivuk s ovakvim svedočenjem može na sudu da prodje samo gore. Može se zaključiti da Belivuk ima još mnogo toga da kaže, a što se odnosi na blisku saradnju s državnom vlašću“, ocenio je Prelević.

Kazao je da iskaz Belivuka baca drugačiju sliku nego što je vlast prikazala poziciju Dijane Hrkalović u odnosu s organizovanom kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

„Vlast je predstavila Hrkalovićku i Nebojšu Stefanovića kao najbliže saradnike Velje Nevolje, što se prema svedočenju Belivuka ispostavlja da nije tačno“, rekao je advokat.

Po njegovim rečima, ovo su jako neprijatni podaci za svaku vlast, pa i za vlast u Srbiji.

„Za vlast su neprijatni zato što optužuju prvog čoveka iz čije stranke ide slogan: ‘Jedna zemlja, jedna stranka, jedan vodja’. U ovom slučaju je tog vodju, jedan čovek, koji će biti optužen za ubistvo, optužio ne samo da je imao s njim kontakte nego da im je pružao poprilično mnogo usluga i da su oni njemu vraćali neke od tih usluga“, rekao je Prelević.

Dodao je da je posebno problematično to što je Belivuk činio i političke ustupke SNS-u tako što je zastrašivao ljude na antirežimskim protestima.

„Belivuk je rekao da je kontakte s vrhom vlasti imao preko Darka Glišića i Ace Rošavog. Nesumnjivo je da i jedan i drugi vode do predsednika države“, ocenio je advokat.

Prelević kaže da se vlast odužila Belivuku tako što je montiranjem DNK tragova odustala od krivičnog gonjenja za ubistvo Vlastimira Miloševića.

Naveo je da okrivljeni ima pravo po zakonu da izabere način svoje odbrane, da može da iznosi istinu i neistinu, ali „ono što je Belivuk naveo tokom svedočenja, sve se i desilo“.

Na pitanje Bete kako će gradjani Srbije odreagovati na Belivukove tvrdnje, Pelević je rekao da su „gradjani zarobljenici zarobljene države“.

„SNS i Vučić će u naredna dva dana s nekim novim fotografijama i snimcima s odsečenim glavama iz tužilačke istrage uzaludno pokušati da anuliraju višegodišnju simbiozu vrha vlasti i kriminalnih grupa. Njih je Belivukovo svedočenje pogodilo usred srede“, zaključio je advokat Božo Prelević.

Šef kriminalne grupe osumnjičene za više brutalnih likvidacija Veljko Belivuk na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao je da je ubica, ali je naveo da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici od njega tražili više usluga, objavio je danas portal KRIK.

U transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK navodi se da je rekao da su Vučić i njegovi saradnici od njega tražili da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“.

Belivuk je naveo, kako piše KRIK, da se u jednom stanu na Zvezadri sastajao sa Aleksandrom Vučićem, kao i na Ubu sa predsednikom Izvršnog odbora SNS-a Darkom Glišićem.

Aleksandar Vučić je danas demantovao da se ikada sreo s Belivukom i da će u narednih 48 sati objaviti nove detalje o kriminalnom klanu Veljka Belivuka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.