U trendu

Bramerc i Kuburović razgovarali o procesuiranja ratnih zločina

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i tužilac Mehanizma za medjunarodne krivične tribunale, Serž Bramerc koji upravo priprema izveštaj za Savet bezbednosti UN, danas su razgovarali o napretku Srbije u procesuiranju ratnih zločina.

Bramerc je rekao da treba unaprediti saradnju Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i ojačati Tužilaštvo za ratne zločine, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

On je pozitivno ocenio usvajanje Nacionalne strategije Srbije za procesuiranje ratnih zločina i Tužilačke strategije, ali i ukazao da je neophodno sprovesti ih, uz pokretanje novih postupaka.

Ministarka Kuburović je rekla da je Srbija „nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina“ da je formirano radno telo koje prati sprovodjenje mera iz Strategije, a da izveštaje o tome usvaja i sama vlada, i da su oni dostupni na sajtu Ministarstva pravde.

Kuburović je rekla da na visokom nivou posebno saradnja s BiH, da je pravosudje Srbije priznalo „odredjene sudske presude iz BiH“, i da je u nekim slučajevima preuzeto gonjenje.

U odnosima s Hrvatskom, ekla je ona, posle više godina je održan sastanak ministara pravde, čiji je rezultat bio formiranje dve Komisije za rešavanje pitanja ratnih zločina i razmenu spiskova lica za koje se sumnja da su počinile te zločine.

Ministarka je u vezi s jačanjem Tužilaštva za ratne zločine ukazala da je nedavno izabran zamenik tužioca, a izbor još dva je u toku.

Kuburović je na sastanku s Bramercom ponovila spremnost Srbije da preuzme slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića, jer su ispunjene sve pravne pretpostavke za to.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.