Bregu: Potrebno više žena na rukovodećim pozicijama u politici i poslovnom svetu

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je rekla da je stopa zaposlenosti žena u regionu 2018. godine iznosila samo 43,7 odsto, te da je potrebno više žena na rukovodećim pozicijama u politici i poslovnom svetu.

„BDP regiona mogao bi biti 20 odsto veći ako bi žene učestvovale na tržištu rada na istom nivou kao i muškarci. Žene su ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala Zapadnog Balkana. Osnaživanje žena ojačava društvo u celini i jača finansijsku stabilnost porodica. Zato osnažimo žene“, rekla je Bregu, navodi se u saopštenju RCC.

Bregu je dodala da priče o uspešnim poslovnim ženama nisu česta već vanredna vest i navela primer Marte Naumovske Grnarove iz Severne Makedonije.

„Marta je kćerka, supruga, majka, vizionar, mašinski inženjer, umjetnica, ali i veoma uspješna poslovna žena, lider! Vlasnica je i generalna direktorka firme Zavar iz Skoplja koja se bavi proizvodnjom korisnih i praktičnih stvari, poput radijatora, jedinstvenih zbog svog neobičnog i inovativnog dizajna. Zavar je jedna od rektih firmi iz regiona koja je okrenuta uglavnom izvozu“, navodi se u saopštenju.

Numovska je navela da je uspeh postignut zahvaljujući timu Zavara koji broji 50 ljudi.

„U timu imamo nekoliko žena inženjera, a nadamo se da ćemo u budućnosti podstaći još mladih žena da nam se pridruže i zavole ovaj posao, jer smatram da ne postoje muška i ženska zanimanja, već samo posvećenost i ljubav prema datom poslu. Ne bojte se da sanjate, ne bojte se da ostvarujte svoje snove, snaga prirode je u nama ženama. Mi smo zadužene za humanije društvo“, rekla je ona.

Nakon pokretanja kampanje WE u martu 2019. godine, Savet za regionalnu saradnju je već predstavio Nadu Marković, Iris Gjinovci, Aidu Čorbadžić i Utu Ibrahimi, a u okviru kampanje nastavlja se serija priča o izuzetnim ženama iz regiona koje su donele promene.

„Kampanja ‘WE’ (MI) je naša današnja poruka ženama. U engleskom jeziku slovom W počinju reči žena (women), rad (work), bogatstvo (wealth), svet (world), zabrinjavajuće (worrysome), divno (wonderfull), nešto drugo (whatever), a slovom E Evropa (Europe), ekonomsko osnaživanje (economic empowerment), preduzetništvo (entrepreneurship), zarada (earnings), trud (efforts), pa čak i tuš za oči (eyeliner)“, naveli su iz RCC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.