U trendu

Brnabić i Oricio o unapredjenju propisa o pravima nacionalnih manjina

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio razgovarala su danas u Beogradu o unapredjenju zakonskog okvira u vezi prava nacionanih manjina i nastavku reformi.

Tokom razgovora posebna pažnja je posvećena „nacionalnim manjinama i unapredjenju zakonskih okvira koji pokriva ta pitanja“, saopšteno je posle sastanka.

Istaknuto je da su u pripremi izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i da će OEBS nastaviti sa pružanjem podrške resornom ministarstvu i Vladi Srbije i u ovoj oblasti.

Oricio je apostrofirao „izvanrednu saradnju“ OEBS-a i Ministarstva koje se, kako je ocenio bavi značajnim i zahtevnim zadacima, poput reforme javne administracije, unapredjenja rada lokalnih samouprava i pitanjima ljudskih i manjinskih prava.

On je dodao da je koncept partnerstva OEBS-a sa Srbijom izuzetno bitan i da će ta organizacija nastaviti da pomaže Srbiji u reformskim procesima, saopštilo je Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Bilo je reči i o daljem unapredjenju saradnje institucija državne uprave i organizacija civilnog društva, kako bi se omogućila primena principa transparentnosti u zakonodavnom i procesu donošenja odluka, kao i kreiranju javnih politika.

„Zahvaljujem se Misiji na ukupnoj dosadašnjoj podršci i očekujem da ćemo uspešnu saradnju nastaviti i intenzivirati“, istakla je Brnabić i navela da će Misija OEBS-a svakako biti uključena u aktivnosti Ministarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.