U trendu

Brnabić: Nisam za to da se povuče Nacrt zakona o dostupnosti informacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da neće podržati predlog da se Nacrt zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja povuče jer poštuje demokratske procedure i institute, kao što je javna rasprava.

Ona je to rekla na pitanje da li će Vlada povući taj nacrt, kao što je to zatražilo 60 organizacija civilnog društva i medija.

„Ne mogu da verujem da u Srbiji napravite Nacrt zakona, krene javna rasprava, nekome se taj Nacrt ne svidja na javnoj raspravi i onda se traži povlačenje tog zakona. Zato postoji javna rasprava, ako niste zadovoljni date komentare i čekate da vidite da li će neko da ih usvoji i onda reagujete, ukoliko se najveći broj komentara ne usvoji“, rekla je premijerka u Kruševcu, gde je prisustvovala otvaranju nove fabrike kompanije Henkel.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je moguće da ekipa Insajdera, koja je praveći serijal o srpsko-arapskom poslu institucijama, zvaničnicima i Vladi posla niz dopisa o toj temi, ne dobije niti jedan odgovor, Brnabić je rekla da treba pustiti da institucije rade svoj posao, odnosno da se, kada se desi da se informacija ne da ni na insistiranje poverenika, to upućuje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i upravna inspekcija reaguje.

„Najveći broj zahteva se ispuni u trenutku kada upravna inspekcija reaguje tako da bih pustila da institucije rade svoj posao, da upravna inspekcija reaguje i da, ukoliko se ni na kraju tog procesa ne daju informacije, onda razgovaramo o tome šta se tada dešava“, rekla je Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.