Čedomir Antić: Vučićeva poseta Kosovu nije imala značaj koji joj je sam do nedavno davao

Član Naprednog kluba Čedomir Antić ocenio je da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova očigledno nije imala onaj značaj koji joj je on sam do pre nekoliko dana pridavao.

„Govor za koji je tvrdio da će biti najteži i najvažniji u njegovoj karijeri, pokazao se kao njegova prosečna pismena vežba. Malo opširnije nego obično, sa malo više citata nego što je navikao“, ocenio je Antić.

On je kazao da se iz Vučićevog obraćanja u Kosovskoj Mitrovici videlo da posle pet godina vladavine nema predloga statusa za Kosovo i Metohiju.

„Iako je doskora tvrdio da je ‘razgraničenje’ najbolje rešenje, izvesno je da tako nikada nije odlučila Narodna skupština Srbije, baš kao što takav predlog nije nastao ni tokom ‘unutrašnjeg dijaloga’. Iako je predsednik u nekoliko prilika najavio rešenje kosovske krize i bolne kompromise u najskorije vreme, sada se ispostavlja da to nikako nije slučaj – prema njegovim rečima na vidiku nisu ni zvaničan stav Srbije, niti rasplet“, naveo je Antić u pisanoj izjavi.

On je ocenio i da se iz govora moglo videti da promena politike Vučića, kako je naveo „dolazak na pozicije Helsinškog odbora Srbije i Liberalno demokratske partije“, nije pratilo „lično pokajanje“.

Antić je naveo da je Vučić hvalio i opravdavao nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, a optuživao one koji su „delili Srbiju od 1389. do danas i one koji su predali Miloševića Haškom tribunalu“. „Zašto onda takav čovek citira upravo mislioce demokratske Srbije – (Borislava) Pekića, (Aleksandra) Tijanića i (Vladetu) Jerotića – čiji je program tiho plagirao a koju neprekidno napada i ruži“, upitao je Antić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.