U trendu

CEP: Usluge po meri gradjana a ne uprave

Povodom novog Zakona o opštem upravnom postupku, čija je celovita primena počela 1. juna ove godine, Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a, podseća da je stari ZUP dugo bio primer uspešnog zakonodavstva, jer je pružao pravnu sigurnost u postupku pred organima državne uprave, sprečavajući njihovu procesnu samovolju ili arbitrarnost.

„Novi ZUP, medjutim, treba da vodi korak dalje, da obezbedi upravni postupak za XXI vek, u kontekstu tehnološkog napretka, elektronskih komunikacija, velikog broja raznorodnih institucija i upravnih poslova koje one obavljaju, i naročito zahteva za efikasnim pružanjem javnih usluga“.

Ipak, ističe Lazarevićeva, najteže je promeniti svest kod državnih službenika, koji su navikli da na prvo mesto stavljaju samu proceduru i njene formalne zahteve, a ne ostvarenje pravnih interesa gradjana i privatnog sektora.

„To će biti jedan od najvećih izazova u primeni ZUP-a, da zaposleni u državnoj upravi shvate da procedura nije sama sebi cilj već je sredstvo kojim gradjani ostvaruju svoja zagarantovana prava. To nažalost ne ide preko noći i dug je put do promene ponašanja državnih službenika koji sada treba da prikupljaju sve podatke iz službenih evidencija i prilagodjavaju se potrebama gradjana a ne obrnuto“, naglašava Milena Lazarević.

„Da bi državna uprava pomerila svoj fokus sa procedura na efikasnije javne usluge za gradjane, ključno je da sa jedne strane postoji odgovornost funkcionera koji će pratiti i zalagati se da se ove promene što pre sprovedu i da državni službenici budu obučeni za novi pristup, a sa druge strane potrebno je podići svest i znanje gradjana o pravilima postupka i mogućnostima zaštite prava koje im on pruža“, zaključuje Lazarevićeva.

Za više informacija o Centru za evropske politike posetite http://www.europeanpolicy.org/

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.