U trendu

Češka Kosovo priznala u potpunosti i definitivno, nikad nije povukla priznanje nijedne države

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova da je Češka Republiku Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.

„Vlada Češke priznala je Republiku Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Radilo se o priznanju de jure, tj. priznanju države koje je sa stanovišta medjunarodnog prava potpuno i konačno. Češka Republika takodje u svojoj praski nikada do sada nije povukla priznanje nijedne države“, saopštilo je na svom sajtu češko MSP.

U saopštenju se podseća da je Kosovo priznalo oko 100 zemalja članica Ujedinjih nacija a da je primljeno i u neke medjunarodne organizacije kao što su Medjunarodni monetarni fond ili Svetska banka.

„Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva medjunarodne sprazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane“, stoji u saopštenju.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne medjunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije a da su se sa kasnijim sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman.

Vaclav Klaus i Miloš Zeman su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova i obojica kao šefovi države blokiraju da se imenuje češki ambasador u Prištini pa su diplomatski odnosi od priznanja 2008. godine na nivou otpravnika poslova.

Češki mediji upozoravaju da ako bi Češka povukla priznanje i prestala da priznaje Kosovo nastali bi problemi sa tim bilateralnim sporazumima i ne bi mogla da traži da se njihove odredbe ispunjavaju.

Nagadjanja da bi Zeman mogao da uspe u svojoj incijatavi presekao je danas češki premijer Andrej Babiš kada je kazao da će pričati o tome sa Zemanom i predsednicima oba doma parlamenta na sastanku o koordinaciji spoljne politike za mesec dana ali da ne vidi razlog da Češka menja stoj stav prema priznanju Kosova.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    Češka POVLAČI priznanje i PRESTAJE da PRIZNA KOSOVO REPUBLIKU. Voli Srbiju i Srbe, na voli Šiptare,…# Vaclav Klaus i Miloš Zeman su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova i obojica kao šefovi države blokiraju da se imenuje češki ambasador u Prištini pa su diplomatski odnosi od priznanja 2008. godine na nivou otpravnika poslova.POMOZI BOŽE SRBIJI!

  2. Anonimni

    Vaclav Klaus i Miloš Zeman su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova i obojica kao šefovi države blokiraju da se imenuje češki ambasador u Prištini pa su diplomatski odnosi od priznanja 2008. godine na nivou otpravnika poslova.

Napišite komentar