Češka sa spiska COVID19 bezbednih zemalja isključila Srbiju i Crnu Goru

Češko Ministarstvo zdravlja aktuelizovalo je danas spisak zemalja prema meri rizika širenja virusa korona i izbacilo iz njega Srbiju i Crnu Goru koje su sada, kao i Švedska u Evropskoj uniji, uvršćene na spisak crvenih zemalja najvišeg rizika.

„U Srbiji i Crnoj Gori je tokom poslednje sedmice zabeležen visok porast broja zaraženih koji je sada više od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika. Češka je zato te zemlje prebacila iz zelene kategorije u kategoriju crvenih zemalja van Evropske unije, gde je visok rizik zaraze i za koje važe specifični
uslovi ulaska u Češku“, navelo je u saopštenju češko Ministarstvo zdravlja.

„Gradjani Srbije i Crne Gore mogu od sledeće sedmice da putuju u Češku samo iz precizno navedenih razloga kao što je zaposlenje, porodični razlozi, zdravstveni ili u hitnim, vanrednim slučajevima“, kazala je medijima portparol češkog Ministarstva spoljnih poslova Zuzana Štihova.

Gradjanima zemalja van EU označenih na COVID19 semaforu češkog Ministarstva zdravlja crvenom bojom kao zemlje visokog rizika nije dozvoljen ulazak u Češku osim u hitnim vanrednim slučajevima kao što je izmedju ostalog nega člana porodice ili onima koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU a kroz češku prolaze u tranzitu u povratku, ne dužem od 24 časa.

U Češku iz Srbije i Crne Gore mogu da dodju državljani tih zemalja koji imaju odobren boravak u Češkoj, bilo trajni, bilo godišnju vizu a takodje i oni kojima je viza izdata posle 11. maja.

Za ulazak u Češku potreban im je negativan test na COVID19 ili moraju 14 dana da provedu karantinu, isto kao i gradjanima iz rizičnih zemalja EU, što je trenutno za Češku samo Švedska čiji gradjani, za razliku od gradjana i stranaca nastanjenih u Srbiji i Crnoj Gori mogu u turistička putovanja u
Češku, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

Od ponedeljka 13. jula i Česi koji dolaze iz Srbije i Crne Gore moraju ili da imaju test da nisu pozitivni na virus korona ili da idu na 14 dana u karantin.

Češka je prema preporukama svojih epidemiologa prepolovila listu bezbednih zemalja koje je za putovanja preporučila od početka jula Evropska unija ali je kao prioritet tada otvorila granice za putovanja gradjanima Srbije i Crne Gore, medjutim, zbog najnovijeg razvoja epidemiološke situacije u te dve balkanske zemlje večeras je tu odluku revidirala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.