U trendu

„Cilj posete Putina je test za Beograd“

Poseta Putina Beogradu ima politički značaj i treba da odgovori na pitanje da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu, piše Komersant.

Ako ne, Srbija će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući između Zapada i Rusije, ocenjuje današnji moskovski dnevnik.

List piše da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU.

„Moskva je skeptična prema sporazumu Srbije i Kosova, što želi EU, strahujući da će postati protektorati NATO. U Moskvi ne žure ni da podrže ideju o novom razgraničenju, smatrajući da će Beograd time faktički priznati Kosovo. Tako da i posle današnjh razgovora o kosovskoj problematici, njihovo tumačenje može biti potpuno različito, kao što je bilo posle oktobarskog susreta u Moskvi“, piše list.

Nesuglasice između Moskve i Beograda postoje i o još jednom principijelnom pitanju, piše list i navodi da je reč o humanitarnom centru u Nišu.

Nezadovoljstvo Moskve izaziva i to što je Srbija, koju Moskva smatra „ključnim saveznikom na Balkanu“, preduzela poslednjih godina niz koraka prema NATO, dodaje Komersant.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar