U trendu

CINS: Predsedniku pokrajinske vlade najblaĹža mera zbog sukoba interesa

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je predsedniku Pokrajinske vlade i funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Igoru Miroviću samo meru upozorenja, iako je utvrdila da je on bio u sukobu interesa, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Mirović je u avgustu 2016. godine postavio svog brata za člana Nadzornog odbora u Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine. Rešenje o imenovanju je potpisao upravo Mirović i to na sednici kojom je sam predsedavao.

CINS navodi da je Mirović dobio blažu meru jer je Agencija pokrenula postupak kasno, kada njegov brat više nije bio na funkciji koju je ipak obavljao punih osam meseci.

Sajt Peščanik je o ovoj temi izvestio u martu proĹĄle godine, da bi Agencija nakon postavljenog pitanja novinara počela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka, a u oktobru 2017. bivĹĄa direktorka Agencije Majda KrĹĄikapa potpisala je reĹĄenje kojim se Miroviću izriče najblaĹža od tri moguće mere – mera upozorenja.

U reĹĄenju Agencije koje je dostavljeno CINS-u piĹĄe da je Mirović imenovanjem brata doĹĄao u sukob interesa i „podredio javni interes privatnom“, kao i da je iskoristio javnu funkciju za sticanje pogodnosti osobe s kojom je u srodstvu i stvorio odnos zavisnosti koji moĹže da utiče na njegovu nepristrasnost kao predsednika Pokrajinske vlade, čime je „ugrozio poverenje gradjana u savesno i odgovorno vrĹĄenje javne funkcije“.

CINS navodi da je Agencija mogla da traĹži Mirovićevu smenu, odnosno da donese preporuku za njegovo razreĹĄenje, ali da je, kako je navela u obrazloĹženju „posebno cenila činjenicu“ da je Predrag Mirović razreĹĄen sa mesta člana Nadzornog odbora pre pokretanja postupka za odlučivanje o povredi Zakona o Agenciji, pa je zbog toga izrekla blaĹžu meru.

Ono što Agencija nije navela je da je Mirovićev brat smenjen tek nakon što je objavljen tekst na sajtu Peščanik, odnosno više od sedam meseci koje je proveo kao član Nadzornog odbora, piše CINS.

Igor Mirović je samo jedan od funkcionera vladajuće stranke koji su izbegli oštrije kazne Agencije, a CINS podseća da je Bratislavu Gašiću, nekadašnjem gradonačelniku Kruševca a sadašnjem direktoru Bezbednosno-informativne agencije, 2015. godine izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona zbog sukoba interesa u kojem je bio kada je novcem iz budžeta plaćao firme svoje porodice. Odbor Agencije je nakon Gašićeve žalbe preinačio rešenje i izrekao mu samo upozorenje.

Nekadašnjem ministru pravde, a sada generalnom sekretaru Predsednika Srbije Nikoli Selakoviću, Agencija je 2014. godine izrekla meru preporuke za razrešenje zbog sukoba interesa, ali taj slučaj do danas nije završen, dodaje CINS.

Nakon Selakovićeve žalbe, Odbor Agencije nije mogao da donese konačnu odluku jer za nju nije bilo većine. To je bio prvi put da Odbor nije doneo odluku po nekoj žalbi, piše CINS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar