U trendu

CMG: SAD treba da razumeju Kinu radi uanpredjenja odnosa

Kina i SAD saglasile su se da će raditi na vraćanju bilateralnih odnosa na kolosek zdravog i stalnog razvoja, prenela je Kineska medijska grupa (CMG) posle sastanka visokog zvaničnika Komunstičke partije Kine Jang Djiječija i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana.

Jang Djijeći i Džejk Salivan sastali su se 7. oktobra u Cirihu. Dve strane su se složile da će, sledeći duh telefonskog razgovora šefova država Kine i SAD održanog 10. septembra, preduzeti mere i raditi zajedno na povratku bilateralnih odnosa na pravi kolosek zdravog i stalnog razvoja, navodi se u komentaru CMG.

Dve strane su takodje, kako se dodaje, izrazile zajedničku volju za jačanje strateške komunikacije, pravilno upravljanje razlikama, izbegavanje sukoba i konfrontacija i traženje obostrane koristi i dobitnih rezultata, dajući odgovore na „pitanje veka“ – kako se pravilno baviti kinesko-američkim odnosima.

Navodeći da su se poslednjih godina, kinesko-američki odnosi blago pogoršali CMG dodaje da je „razlog taj što su SAD napravile velike pogrešne procene Kine i ozbiljno pogrešno razumele bilateralne odnose“ i da je „stoga jačanje strateške komunikacije dve strane, posebno regulisanje pogrešnog shvatanja Kine od strane SAD, ključno za vraćanje kinesko-američkih odnosa na pravi put“.

Prvo, SAD bi trebalo da duboko razumeju prirodu obostrane koristi i odnosa dve zemlje. Tokom sastanka, kineska strana je jasno izrazila protivljenje definiciji „konkurencije“ u kinesko-američkim odnosima.

Istovremeno, SAD bi takodje trebalo pravilno da razumeju kinesku unutrašnju i spoljnu politiku i strateške namere. Kina je više puta naglašavala da nema nameru da izazove niti zameni SAD, već nastoji da stalno nadmašuje sebe. Kina nema strategiju za hegemoniju, samo razvojnu strategiju, svrha je omogućiti kineskom narodu da ima dobar život. A najveći izazov sa kojim se SAD suočavaju uvek dolazi iznutra, pa bi se mogao zasnivati i na tome da dobro radi svoje poslove i postane bolja verzija sebe.

CMG navodi i da je „spoljni svet primetio da su SAD nedavno dale neke pozitivne izjave o kinesko-američkim odnosima“, uključujući  izbegavanje novog hladnog rata i pridržavanje politici jedne Kine i dodaje da su te izjave veoma važne, ali da postupci govore više od reči.

SAD ne mogu reći da nemaju nameru da zadrže Kinu dok koriste sva sredstva za suzbijanje Kine. SAD treba ozbiljno da poštuju kineski suverenitet, bezbednost i razvojne interese i da prestanu da koriste pitanja poput Tajvana, Hongkonga, Sindjijanga, Tibeta, kineskih pomorskih prostora i ljudskih prava za mešanje u kineska unutrašnja pitanja. Ovo je preduslov za vraćanje kinesko-američkih odnosa na pravi put, ističe se.

Istorija i stvarnost su dokazali da će sukob Kine i SAD naneti ozbiljnu štetu obema zemljama i svetu dok će kinesko-američka saradnja  koristiti i zemljama i svetu. Dva ovogodišnja sastanka na visokom nivou  Kine i SAD pokazala su spremnost za dijalog i saradnju koju svet očekuje. Izbegavanje sukoba i konfrontacije i traženje obostrane koristi i dobitne situacije – Kina i SAD ne samo da za to moraju da održavaju redovan dijalog i komunikaciju, već i da ubrzaju primenu konsenzusa o pozivu dvojice šefova država, dodaje se u komentaru CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar