U trendu

CRTA: MUP i MDULS da razjasne navode o biračima iz BiH

Posmatračka misija Crta pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da razjasne tvrdnje o organizovanom dodeljivanju državljanstva i prebivališta većem broju gradjana iz Bosne i Hercegovine kako bi mogli da glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

Crta je podsetila da je dva video snimka o navodnom „uvozu“ sigurnih glasova, u kojima se tvrdi da u koordinisanoj akciji gradjani Republike Srpske po ubrzanoj, nezakonitoj proceduri dobijaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, prvo objavila Stranka slobode i pravde, 4. i 6. februara 2022, a potom su ih preneli mediji – dnevni list Danas, televizija N1, portali Nova.rs i Vijesti.

„Pošto ovakvi navodi uznemiravaju javnost, te utiču na poverenje gradjana u zakonitost rada nadležnih državnih organa i u izborni proces, tražimo od nadležnih institucija da, ukoliko ih poseduju, hitno iznesu argumente kojima bi smanjili nepoverenje gradjana u način vodjenja Jedinstvenog biračkog spiska“, zatražila je posmatračka misija.

Crta je izrazila zabrinutost da će se nepoverenje gradjana u rad institucija dalje produbljivati ako izostane zvanično tumačenje dogadjaja sa snimaka ili postupanje nadležnih ukoliko se navodi pokažu tačnim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar