U trendu

Dačić i Han: Ne treba da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja Srbije EU

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Briselu da ne treba da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja Srbije EU, ali da Srbija mora da uradi svoj deo posla posebno u sprovodjenju reformi i napretku u dijalogu sa Prištinom.

„Delimo zajednički pogled da ne bi trebalo da bude nepotrebnih odlaganja u procesu pristupanja, što znači da EU mora da isporuči, kada Srbija ispuni zahteve, i da bilateralne odnose ostavi po strani. Ali ovo takodje znači da Srbija mora da uradi svoj posao, jer tempo pregovora zavisi od primene reformi, posebno u područjima vladavine prava i ekonomije“, rekao je Han.

Han je dodao da tempo pristupnih pregovora Srbije sa EU „naravno zavisi i od napretka u dijalogu sa Prištinom“ i izrazio nadu da će „obe strane pokazati konstruktivan pristup i ostvariti dodatne opipljive rezultate“ i da će uskoro biti otvorena nova poglavlja.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da ostvaruje svoje prioritete u spoljnoj politici, a to je članstvo u EU.

„Zato je važno da proces evropskih integracija ima odredjenu dinamiku i da u njemu nema zastoja i u tom smislu mi očekujemo da krajem juna, na sledećoj medjuvladinoj konferenciji bude otvoreno još nekoliko pregovaračkih poglavlja. Mi se nadamo da će biti četiri, a svejedno koliko god da bude, veoma je važno da se time pokazuje jedna dinamika i da postoji kontinuitet u napredovanju u evropskim integracijama“, dodao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.