U trendu

Dačić: Smeniću sve diplomate kod kojih bude otkriven javašluk

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u okviru vanredne kontrole smeniti sve diplomate u čijim diplomatsko-konzularnim predstavništvima budu otkrivene nepravilnosti.

„Svuda gde se utvrde nepravilnosti biće smenjeni svi odgovorni. Ne sme biti javašluka i lopovluka po ambasadama, zbog toga će morati da odgovaraju“, rekao je Dačić za list Kurir od nedelje.

Ministarstvo spoljnih poslova sprovodi kontrolu svih diplomatskih predstavništava, a pre svega biće proveravane finansije, nivo bezbednosti objekata i osoblja, i kvalitet komunikacije diplomata s državom prijema i dijasporom, navodi Kurir.

„Ništa se nije proveravalo više od 20 godina i zato smo odlučil da zavedemo red u našim DPK. Formirali smo tim koji je zadužen za nadzor, kojim će biti obuhvaćene sve ambasade i konzulati“, naveo je šef srpske diplomatije.

Na čelu tog tima je državni sekretar Ministarstva Ivica Tončev koji je rekao da su posle detaljne provere ambasada u Bratislavi i Beču, na redu predstavništva Srbije u Parizu, Londonu, Madridu, Pekingu, Maroku i drugim zemljama.

Tončev je kazao da „ozbiljne sankcije prete i šefovima i zaposlenima u DKP, od disciplinskih i prekršajnih postupaka do krivičnih prijava“, ali da diplomate mogu i da napreduju „jer će nadzor pokazati u kojim predstavništvima je besprekorno organizovan rad“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.