U trendu

Dačić: Španija najveći prijatelj Srbije u EU, nećemo priznati jednostrane akte Katalonije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Španija najveći prijatelj Srbije u EU i dodao da Beograd neće priznati „nikakve jednostrane akte“ koje vlasti u Kataloniji, posle sprovedenog referenduma o nezavisnosti, budu donele u narednim danima.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Dačić je kazao da je veoma važno da se u narednim danima vidi jasna podrška Beograda očuvanju teritorijalnog integriteta Španije.

„Simbolično sam danas pozvao ambasadora Španije, zemlje koja veoma često nastupa oštrije od nas na medjunarodnom planu kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije jer oni ulaze u detalje. Hteo sam da pošaljem jasnu poruku, kao što Španija čvrsto stoji iza našeg integriteta, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Španije“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da se na primeru Katalonije primeni ono što je primenjeno na Kosovu jer se radi o „jednostranim aktima koji narušavaju medjunarodno pravo“.

„U slučaju Kosova oni su mislili da će to biti jedinstven slučaj. Biće ovakvih slučajeva još u Evropi“, ocenio je ministar.

Dačić je ocenio i da bi EU „najverovatnije veoma lako“ jednoglasno utvrdila priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za ulazak Srbije u Uniju da kako je rekao, nema pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, prvenstveno Španije i Kipra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.