U trendu

Damjanović (SRS): Država da zaustavi prekomeran uvoz mesa iz EU

Potpredsednik Srpske radnikalne stranke (SRS) Miljan Damljanović ocenio je danas da se prekomernim uvozom mesa sa tržišta EU uništavaju domaći proizvodi i proizvodjači, kao i celokupni stočni fond i da bi država to trebalo da zaustavi.

Damjanović je na konferenciji za novinare pozvao Vladu i resorno ministarstvo da hitno spreči dalje uništavanje stočnog fonda, koje je, kako je naveo, očigledno poslednjih meseci.

Prema njegovim rečima, neke kompanije iz Srbije meso uvoze iz inostranstva i time doprinose da profitira samo nekoliko klanica, a tim postupkom gube domaći proizvodjači.

„U 2020. godini uvoz svinja iz EU iznosio je tri miliona evra, a zamrznutog mesa 390 miliona evra“, rekao je Damjanović.

On je rekao da su države iz EU ranije izvozila meso u Kinu i Južnu Koreju, ali su usled pandemije obustavili taj izvoz i počeli da prodaju na drugim tržištim, uključujući i Srbiju.

„Meso se u Srbiji prepakuje i prodaje kao domaći proizvod, domaći proizvodjači prestaju da proizvode i doćemo u situaciju da će oni od kojih uvozimo diktirate cene mesa koje neće moći da plate obični gradjani“, kazao je Damjanović.

On je ocenio i da srpski proizvodjači nemaju odgovarajuću pomoć države i da zato na domaćem tržištu postaju nekonkurentni.

„Zbog prekomernog uvoza iz EU, sa 250 dinara žive vage mesa, cena svinjskog mesa je pala na 180 dinara, a cena svinja na 110 dinara i ti proizvodjači rade sa gubitkom, jer bi cena morala da bude minimum 150 dinara“, rekao je Damjanović.

Predložio je da država odmah pomogne proizvodjačima mesa preko robnih rezervi, interventnim otkupom ili robnom razmenom za kukuruz koji je sada dostigao dobru cenu.

„Dugoročno rešenje bi bilo da država zabrani uvoz zamrznutog mesa“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.