U trendu

Danas 16 godina od smrti Slobodana Miloševića

Danas se navršava 16 godina od smrti Slobodana Miloševića (1941-2006.), predsednika Srbije i SR Jugoslavije, predsednika Socijalističke partije Srbije i haškog optuženika.

Milošević je od infarkta umro 11. marta 2006. godine u pritvoru Tribunala u Hagu gde je bio od 28. juna 2002. godine. Umro je tokom sudjenja kao ptuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je u Beogradu 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, a na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu je izručen 28. juna 2001. godine.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu, a sahrani nije prisustvovao niko od članova najuže porodice.

Na sahrani su bili najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije, izuzev njenog aktuelnog predsednika Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. godine pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.