U trendu

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU biće nastavljen danas u Briselu sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Domaćini sastanka zakazanog za 16.00 su šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić, Hoti, Borel i Lajčak u nedelju su održali video sastanak posle kojeg su saopštili da su postigli dogovor o ključnim elementima procesa dijaloga i o dnevnom redu današnjeg sastanka.

Predsednik Srbije je juče rekao da će dve glavne teme današnjeg sastanka biti pitanje nestalih osoba i raseljenih lica i unapredjenje ekonomske saradnje.

Vučić se do sada nije sastajao uživo s Hotijem koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Lajčak je u junu posetio Prištinu i Beograd. Posle sastanka s Vučićem u Beogradu 22. juna, rekao je da EU želi sveobuhvatan dogovor Beograda i Prištine koji će zauvek rešiti sva otvorena pitanja.

Posle video sastanka u nedelju Lajčak je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, „dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova uz posredstvo Unije obnovljen posle 20 meseci“ i zahvalio obema stranama na „konstruktivnom angažmanu“.

Dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU bio je u prekidu od novembra 2018. godine kada je tadašnja vlada Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

Do ukidanja kosovskih taksi, što je Srbija postavila kao uslov za nastavak dijaloga, došlo je u martu ove godine. Takse je ukinula vlada Aljbina Kurtija, formirana u februaru, ali ih je zamenila recipročnim trgovinskim merama prema Srbiji.

Hotijeva vlada je 6. juna, tri dana pošto je formirana, ukinula recipročne mere prema Srbiji i time uklonila ključnu prepreku za obnovu dijaloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.