Danas: Savamala izbrisana iz katastra i pre rušenja

Republički geodetski zavod (RGZ) je i pre rušenja 12 objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, 24. aprila 2016. godine, iz baze podataka izbrisao objekte u čitavoj Hercegovačkoj ulici na čijem lokalitetu je predvidjena izgradnja „Beograda na vodi“, piše list Danas u izdanju od srede.

Prema informacijama tog lista, svi objekti iz te ulice izbrisani su iz katastra nepokretnosti zbog čega se ispostavlja da na dan rušenja prema RGZ-u ništa od objekata nije srušeno, jer ništa nije ni postojalo.

Gradjanin Dragan Marić je u novembru prošle godine putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja zatražio kopije listova nepokretnosti u Hercegovačkoj ulici na dan 24. april, a RGZ je odgovorio da oni te podatke nemaju u svojoj bazi, piše Danas navodeći da je imao uvid u taj odogovor.

„U bazi podataka RGZ opštine Savski venac ne postoje podaci, ne samo za Hercegovačku 4, nego i za sve ostale. U zahtevu sam ciljno naveo datum rušenja 24. april 2016.“, rekao je Marić za list i dodao da je odgovor RGZ-a dokaz da su dali odgovor sa lažnim podacima ili su podatke stvarno uništili.

Marić je najavio da će posle konsultacija sa zaštitnikom gradjana podneti krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe iz RGZ, kao i gradjansku tužbu Višem sudu u Beogradu.

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković potvrdio je za list da je postupak oko toga već u toku i da će po okončanju procedure Zaštitnik gradjana doneti akt.

U noći izmedju 24. i 25. aprila prošle godine porušene su zgrade u Savamali, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Grupa maskiranih ljudi porušila je objekte bagerima, a presretala gradjane koji su prolazili tuda, oduzimala im telefone i maltretirala ih. Gradjani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.