U trendu

Danas se navršava 27 godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma, u RS praznik i neradni dan

Na današnji dan pre 27 godina u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen ustavno-pravni poredak te zemlje.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH, sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Dejtonski sporazum, posle tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tudjman i BiH Alija Izetbegović.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a posrednici u pregovorima bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Republici Srpskoj se praznuje kao državni praznik i neradni je dan, što nije slučaj u drugom bh. entitetu, Federaciji BiH.

Srpska strana u BiH ranije je predlagala da se 21. novembar, dan na koji je parafiran Dejtonski sporazum, uspostavi kao dan državnosti BiH, ali su to odbile stranke iz Federacije BiH, u kojoj se kao Dan državnosti BiH proslavlja 25. novembar, Dan ZAVNOBIH-a.

BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na državnom nivou, pa dva njena entiteta zajednički jedino obeležavaju novogodišnje i prvomajske praznike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.