Delegacija Srbije u PS SE traži hitan sastanak zbog izjava Plenkovića

Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputila je „oštar protest“ predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog, kako su naveli, „skandaloznog“ obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Plenković je odgovarajući poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandru Šešelju tvrdio da je 1990-ih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

U saopštenju Skupštine Srbije ocenjuje se da je Plenković tu tvrdnju izneo na „krajnje neprimeren način“ i da je tvrdnja skandalozna.

„Isprovociran pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio je sa uvredama na račun države Srbije“, navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije ocenila je da Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu time što je dozvolila Plenkoviću da nastavi, kako su naveli, „sramno izlaganje“.

„Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine. Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PS SE, kršeći osnovni princip slobode govora“, navodi se u saopštenju.

SRS je ranije danas saopštila da je Aleksandar Šešelj na sednici rekao da PS SE „treba da se stidi“ zbog Plenkovićevog prisustva i da je on premijera Hrvatske nazvao „vodjom neo-nacističkog režima u srcu Evrope u kojoj su Srbi gradjani drugog reda“ i predsednikom političke partije čija je glavna ideologija etničko čišćenje“.

Šešelj je takodje kazao da su Hrvati tokom operacije „Oluja“ okupirali srpsku teritoriju, ubili oko hiljadu i proterali gotovo pola miliona Srba i ocenio da je sramno što se godišnjica „Oluje“ u Hrvatskoj proslavlja kao nacionalni praznik.

U saopštenju SRS se navodi da je Plenković replicirao da je predsednik SRS Vojislav Šešelj „osudjeni ratni zločinac“, da se Aleksandar Šešelj zalaže za „Veliku Srbiju“, da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Kosovo, kao i da je „odgovorna za ratove“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike