U trendu

Demostat: Tramp bi 4. septembra mogao da izdejstvuje nametnuti sporazum Beograda i Prištine

Predsednik SAD Donald Tramp mogao bi na sastanku u Vašingtonu 4. septembra da izdejstvuje „nametnuti“ sporazum Beograda i Prištine koji bi prikazao kao istorijski, kao što je bilo u slučaju sporazuma izmedju Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sredinom avgusta.

Kako se navodi u analizi portala Demostat, u prilog najavma da bi u Vašingtonu zaista moglo da dodje do nekog preokreta govori i to što je u medjuvremenu Kosovo postalo tema političkih rivala na predsedničkim izborima u SAD.

„Kandidat demokrata Džozef Bajden je početkom jula kritikovao Trampa zbog toga što ne saradjuje sa EU kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. Najavio je da će da uradi suprotno od Trampa i da će da pogura sporazum čiji će rezultat da bude uzajamno priznanje“, navodi se u analizi.

Dodaje se da Trampova administracija želi da postigne neki spoljnopolitički poen pred izbore, da je Priština „pod šinjelom Vašingtona“, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „u političkom trenutku kada bi mogao da se usudi na rizičan potez kada je u pitanju Kosovo, nakon izbora na kojima je osnažio vlast i kada opozicija gotovo ne postoji“.

„Vučić veruje da će pozicija Srbije biti gora ukoliko bi u novembru pobedio Bajden, čiji je pokojni sin služio u američkim jedinicama na Kosovu i po kome su kosovske vlasti nazvale deonicu puta od Gnjilana do Uroševca“, piše u analizi Demostata.

Kompletan tekst objavljen je na sajtu demostat.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.