U trendu

Deo opozicije predstavio predlog platforme pregovora sa vlastima

Predstavnici 12 opozicionih organizacija predstavili su danas predlog platforme opozicije za pregovore sa vlastima o uslovima za slobodne i poštene izbore.

Predlog su potpisali Nova stranka, Socijaldemokratska stranka (SDS), pokret „Jedan od pet miliona“, Demokratska stranka Srbije (DSS), Kancelarija za lokalne i inovativne politike, Branislav Lečić, Gradjanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Madjarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka i inicijativa „Ne davimo Beograd“.

Tim dokumentom, izmedju ostalog, traži obezbedjivanje slobodnog glasanja na izborima, bez pritisaka i ucena, poboljšanje kontrole predizbornog i izbornog procesa, sprečavanje funkcionerske kampanje i osnivanje dva koordinaciona tela, za medijsko praćenje izbora i praćenje izbornog procesa.

Koordinaciono telo za medijsko praćenje izbora, izmedju ostalog, saradjivalo bi sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) i Savetom za štampu zarad poboljšanja standarda izveštavanja i pratilo bi rad medija sa „stanovišta ostvarivanja zakona o izborima i medijskih zakona“, kao i uslova dogovorenih izmedju vlasti i opozicije tokom dijaloga.

To telo imalo bi sedam članova – predstavnika Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Fakulteta „Singidunum“, jedan član iz organizacije BIRODI, dva člana iz novinarskih udruženja i jedan iz Ministarstva kulture i informisanja.

Koordinaciono telo za praćenje izbornog procesa, izmedju ostalog, bavilo bi se praćenjem svih okolnosti u vezi sa izborima, izricalo bi opomene, sugestije i zahteve za promenu ponašanja tokom izbora, saradjivalo bi sa Republičkom izbornom komisijom (RIK) i biračkim odborima zarad otklanjanja nepravilnosti.

To telo bi činili predstavnici organizacija civilnog društva – Crta, Transparentnost Srbija i YUCOM, kao i predstavnici Vlade Srbije i Zaštitnika gradajna. Kandidati na izborima ne bi mogli da budu njegovi članovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.