U trendu

Devenport pohvalio spremnost Srbije da prihvata izbeglice

Evropska unija pozdravlja spremnost Srbije da nastavi da prihvata migrante i ako budu dolazili u većem broju, rekao je danas u Beogradu šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.
On je novinarima na štandu EU na Sajmu knjiga rekao da je cilj jučerašnjeg sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU da se sve zemlje u Evropi na konkretan način pripreme za mogući priliv migranata i da je važno to što je Srbija učestvovala na tom sastanku, kako bi se čuo njen glas i kako bi da dala svoj doprinos.

„Naravno da pozdravljamo ponudu premijera Aleksandra Vučića da Srbija bude spremna da prihvati još veći broj migranata ako bude potrebno“, rekao je Devenport.

Šef Delegacije EU je rekao da ne može u ovom trenutku da govori o detaljima angažovanja evropske agencije za kontrolu granica Fronteks u migrantskoj krizi, ocenivši da će sada Grčka biti u žiži pažnje Fronteksa, kao članica EU koja mora hitno da se bavi problemom prihvata migranata.

Devenport je istakao da je ovo tek početak procesa koji počeo 8. oktobra, na sastanku o izbegličkoj krizi na kojem su učestvovali ministri unutrašnjih i spoljnih poslova članica Evropske unije, zemalja pridruženih Šengenu i zemalja Zapadnog Balkana.

On je ponovio da je EU impresionirana načinom na koji se Srbija bavi prilivom migranata, ocenivši da je to veliki teret za zemlju, kao i za opštine i gradove u Srbiji koji bi, kako je ocenio, trebalo da se uključe u rešavanje tih pitanja u vezi s izbeglicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.