najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Devenport: Spreman sam da se vratim u Skupštinu Srbije

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je spreman da se vrati u Skupštinu Srbije i poslanicima predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, što mu je bilo onemogućeno na sednici Odbora za evropske integracije.

Devenport je trebalo da u četvrtak na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije predstavi izveštaj EK o napretku Srbije, ali su poslanici SRS i pokreta Dveri reklamirali povrede Poslovnika zahtevima da se sednica prekine i da se izveštaj Evropske komisije prevede na srpski jezik. Poslanici SRS-a su tvrdili i da Devenport nema pravo da govori na toj sednici.

Devenport je izrazio spremnost da se vrati u parlament, navodeći da parlament ima važnu ulogu u demokratiji i da u Srbiji ima važnu ulogu u procesu pristupanja EU.

“Ja sam već uputio pismo predsednici (Skupštine Srbije) Maji Gojković, da je obavestim o tome šta se desilo i da kažem da sam spreman da se vratim na njen poziv, želimo da čujemo stavove poslanika što se tiče izveštaja”, rekao je Devenport za Radio-televiziju Srbije.

Komentarišući prigovore poslanika da dokument nije dostavljen na srpskom jeziku i da Britanac ne treba da ubedjuje Srbiju da ide u EU, Devenport je rekao da je obrazloženje spremio na srpskom jeziku i da je Britanac, ali i gradjanin EU, jer je Britanija još uvek članica EU.

On je dodao da nastavlja da obavlja svoj posao akreditovanog ambasadora.

“Evropska komisija je usvojila svoj paket i strategiju za proširenje i izveštaj o svim zemljama kandidatima, zato me je Odbor za evropske integracije pozvao, a prevod na srpski jezik zahteva jos nekoliko dana, a praksa je da delegacija odmah predstavi važne tačke”, rekao je on.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, Devenport je rekao da je izveštaj objektivan, da su preporuke konstruktivne i precizne, kao i da izveštaj izražava zadovoljstvo napretkom Srbije, pozdravlja napredak Vlade Srbije u modernizaciji zemlje i ambicioznim ekonomskim reformama.

“Mislim da treba da se usredsredimo na konkretne preporuke”, rekao je Devenport i dodao da je Evropska komisija već dala preporuku za otvaranje važnog poglavlja 5 o javnim nabavka, što je bitno za efikasnu borbu protiv korupcija. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike