Deveti dana protesta u Nišu, učesnici traže kulturu, a ne diktaturu

Oko dve hiljade Nišlija učestvovalo je večeras u „Protestu protiv diktature“ i protestnoj šetnji koja je kao i prethodnih osam popodneva krenula sa Trga kralja Aleksandra, a završila se ispred Gradske kuće.

Kao i prethodnih dana i večeri, na čelu kolone nalazili su se mladi sa bubnjevima i velikim transparentom „Ovo je zemlja za nas“.

Uz već dobro poznate transparente „Nije naš predsednik“ „Av, av, av“, učesnici protestesta nosili su i transparente na kojima je pisalo „Kulturu, a ne diktaturu, „Prodajem glasačke listiće, malo korišćene, ispeglane“, „Na papiru si pokrao na ulici ne možeš“.

„Vrati babi penziju, pokrao si izbore, gotov je, av, av, av“, samo su neke od parola koje su skandirale Nišlije koje su večeras učestvovale u protestu.

U koloni koja je prošetala centralnim gradskim ulicama nalazili su se pre svega studenti, ali bilo je i profesora niškog Univerziteta, članova Udruženog pokreta slobodnih stanara i nevladinih organizacija, kao i radnika propalih niških društvenih firmi.

Studenti koji su predvodili kolonu istakli su za Betu da podržavaju zahteve svojih kolega iz Beograda i Novog Sada, i to pre svega one koji se odnose na smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, smenu članova Republičke izborne komisije i smenu urednika informativnog programa Radio’televizije Srbije (RTS).

Studenti su istakli da prvenstveno žele ozbiljne promene u zemlji i ekonomsko napredovanje juga Srbije.

„Na ulici sam jer ne mogu da trpim više ovu situaciju u zemlji. Moji roditelji ne rade, moja sestra ne radi, ja sam završila fakultet a ni za mene posla nema“, rekla je za agenciju Beta učesnica protesta Marija Virijević.

Ona je kazala da u Nišu rade samo strane firme u kojima ljude eksploatišu za 22.000 iil 23.000 dinara mesečno.

Jedna od učesnica protesta kazala je za Betu da je notorna laž koja se ovih dana mogla čuti u Srbiji da su učesnici protesta huligani.

„Učesnici protesta su odlični studenti, svi sa odličnim prosekom“, rekla je ona.

Za sutra je najavljeno novo protestno okupljanje na centralnom niškom trgu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.